Swedbank lubab otsida võimalusi kaardimakse tasude vähendamiseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Swedbank vastas palvele kommenteerida EVEA üleskutset kaardimakse vahendustasude alandamiseks kaupmeestele, et sellega tegeletakse ja pankadevahelised läbirääkimised on alanud.
 


«Tegeleme sellega, et kaardimakseterminalide ülalhoiu kulusid vähendada ning pakkuda kaupmeestele senisest soodsamat hinda,» sõnas Swedbanki avalike suhete juht Mart Siilivask.

Ta lisas, et tuleb arvestada, et hästi toimiva kaardimakse süsteemi igapäevane ülalhoid on kulukas, sest see peab katma tasud süsteemide hooldajatele, arendustegevused, kaardimaksete turvalisuse tagamise kulud, vahendustasud, kontorite ja kõnekeskuse kaudu kaarditerminalide toe pakkumise ja palju muud.

Seoses nii üldise majanduskasvu kui ka eurole üleminekuga on kaardimaksete osakaal Eestis kasvutrendis - näiteks selle aasta veebruaris oli Swedbanki deebetkaartide maksete hulk 22 protsenti suurem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kaardimaksete puhul kehtib mastaabiefekt - mida rohkem makseid, seda soodsam on ka hind. Mahtude kasvades alanevad kulud tehingu kohta ja see toob kaasa ka võimaluse alandada pankadevahelisi vahendustasusid, mis omakorda võimaldavad alandada kaupmeeste tasusid.

Seda väidet kinnitab pangaliidu statistika, mille kohaselt pankade kaardimakse tasud Eestis on alanenud viimase viie aasta jooksul enam kui 30 protsenti. Samas kui Eestis moodustasid 2010. aastal kaardimaksed kõikidest maksetest 47 protsenti, siis meie lähinaabrite juures Soomes ja Rootsis oli nende osakaal ligi 70 protsenti.

Tänased väikestele ja keskmistele kaupmeestele sätestatud tasud jäävad Siilivase sõnul valdavalt vahemikku 1-2 protsenti tehingult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles