Sakslased hullutavad kergeusklikke kingilubadustega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäel Lindakivi keskuse uksel 	võttis «europeole» tulijaid vastu valges särgis sakslane.
Lasnamäel Lindakivi keskuse uksel võttis «europeole» tulijaid vastu valges särgis sakslane. Foto: Priit Simson

Lasnamäe elanike postikastidesse potsatas mõne päeva eest «südamlik kutse €uro ühinemispeole», kus tundmatu heategija lubas kohaletulnutele jagada väärtuslikke kingitusi. Tegelikult loodeti inimesi mitmesuguseid kaupu ostma meelitada.

Kirjas, millel ilutsevad Eesti ja Saksa lipp, lubati «täita kohaletulnute taskud toredate kingitustega» ja igale veel 50-eurone kink kaasa anda. Tingimuseks oli, et inimene peab olema üle 45 aasta vana.

Üritusele ei tohtinud minutitki hilineda.

Kirjas nimetati europidu «paljude Saksa sponsoritega klubiürituseks» ja lubati tutvustada Saksamaa tänavuse tervisemessi uudiseid.

Lindakivi kultuurikeskuse uksel võtsid eile hommikul tulijaid vastu lumivalges särgis noored mehed, justkui mõned misjonärid, keda sealkandis sageli kohtab. Valges pluusis naine, kes kutset küsis, tegi seda siiski eesti keeles. Kutse võeti ära.

Saalis istus vaid viis pensioniealist naist, kes piidlesid pikale lauale sätitud kraami. Kaks naist arutlesid, miks on kohale tulnud vaid paar inimest, kui kutse ometi kogu maja postkastidesse pandi.

Sametiga kaetud lauale oli välja pandud üsna luksusliku väljanägemisega kullakarva köögiriistade komplekt, noad koos hoidjatega, kuldse kaanega pott, mõned kreemitopsikud, väike käsitolmuimeja, karvane tekk ja muud pudi-padi.

Kui Postimehe fotograaf, kes sisenemisel ajakirjaniku abikaasaks tituleeriti, väljapanekut pildistada üritas, hakkas üks sakslastest teda uksest välja suruma, seletades midagi oma keeles. Appi kutsutud tõlk selgitas, et tegu on privaatüritusega, kus ei tohi pildistada. Sakslase silmad olid seejuures päris kurjad.

Ei aidanud selgitus, et kui majatäite kaupa inimesi kohale kutsutakse, siis on tegu avaliku ettevõtmisega, ega ka miski muu. Lõpuks ähvardati juba politseiga ja piltnik otsustas taanduda.

Ehkki tal kästi ka oma «naine» kaasa võtta, sest vahepeal avastati, et meie kutse on tulnud koopiamasinast, jäi loo autor paigale, sest jõuga välja viskama siiski ei tuldud.

Pärast veerandtunnist ootamist tuli sakslane ja hakkas vabandama, et kuna rahvast on vähe, jääb üritus kahjuks ära, aga kohale tulemise eest saavad kõik ikka oma kingituse kätte.

Selleks on kahelt poolt teravate sakkidega nuga, millele saab paigaldada veel agregaadi, mille abil paraja paksusega viile lõigata. Filmidest on näha olnud, et sellesarnastega suskavad vangid vahel üksteist.

Naised tänasid kingituse eest ja paistsid rahul olevat, mis sest, et lubatud seltskondlikku üritust ei toimunud, aga kink, mille järele tuldi, on ju käes.

Küsimusele, kui palju oleks pidanud rahvast olema, et esitlus toimunud oleks, saime vastuseks, et 20. Teisele küsimusele, kas Eestis on selliseid üritusi ka varem toimunud, vastas mees jaatavalt.

Hiljem selgus, et hiljuti said samasuguse kutse ka õismäelased. Rohkem küsida ei julge. Võib vaid oletada, kui palju tuleb inimesi kohale venekeelsete kutsete peale.

Kogu jant meenutas puhkuseosakute müüki, kus kasutusel sama agressiivselt emotsionaal­ne müügitaktika. Aga seesuguseid esitlusi on korraldanud ka näiteks villatekkide müüjad. Mõni ju kindlasti ostab.

Miks nimetati toimuma pidanud üritust «€uro ühinemispeoks» ja miks tohtisid sinna minna vaid vähemalt 45-aastased, jäi paraku saladuseks.

Kommentaar

Hanna Turetski
tarbijakaitseameti osakonnajuhataja

Kommenteerida oleks lihtsam, kui ka esitlus oleks toimunud.

Oluline on teada, et kui kingitusi lubatakse, siis neid tuleb ka anda. Ühelgi kauba esitlusel müügi eesmärgil ebaausaid kauplemisvõtteid kasutada ei tohi, näiteks on keelatud piirata ürituselt lahkumist, lubada olematut jne.

Öelda võiks seda, et tasuta lõunaid ei ole olemas ja kõik ei ole kuld, mis hiilgab. Enne iga tehingut tuleb rahulikult järele mõelda. Vaevalt et ilmaasjata selliseid üritusi korraldatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles