Roosid väiksesse aeda ja ruumikasse taluõue (III osa)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Roosisortide valikul mängib rolli seegi, kas tegemist on väikse aiaga või suure taluõue/mõisapargiga.

Väike aed

Väikses aias tuleks eelistada väikeseõielisi või madalamakasvulisi sorte. Neid leidub  hulgaliselt nii pinnakatte- kui peenrarooside hulgas. Värvi poolest sobivad heledad sordid, kuna heledad toonid aitavad aial avara ja suuremana paista ning mõjuvad rahulikumalt.

Ka aiavaasides ja lillekastides on väikeseõielised sordid kenad. Näiteks sobivad aiavaasi miniroosid «Amulett» või «Shortcake». Aiavaasid annavad hea võimaluse luua huvitavat vaheldust peenrataimedele, kuid unustada ei tohi, et need nõuavad kastmise ja väetamise osas ka täiendavat tähelepanu.

Suur aed

Suures taluaias või mõisapargis mõjuvad hästi kõrgema ja laiuva, lopsaka kasvuga  roosid. Suurepärased on siin pooltäidis- ja lihtõielised sordid. Nende õie lihtsust kompenseerib külluslik õitsemine ning paljudel ka sügisene värviline lehestik ja säravoranžid viljad. 

Väänroosidest võib soovitada valgeõielisi ja kiire ning lopsaka kasvuga ramblerroose   «Lykkefund» ja «Põhjatäht». Korduvalt õitsevatest tasub huvi tunda suurte karmiinpunaste ja lõhnavate õitega ronirooside vastu nagu «Henry Kelsey» ja «John Cabot».

Sobiva koha leiate kindlasi ka hea talvekindlusega  tugevakasvulisele antiikroosile «Louise Odier», samuti kõrgekasvulistele põõsasroosidele nagu  kuldkollaste õitega «Maigold» ja valgeõieline «Gletscherfee» või valite suurte õrnalt lõhnavate õiekobaratega (kuni 50 õit ) «Mozarti».Tugevakasvulistest floribundroosidest võiks eelistada sorte «Nina Weibull», «Schneewittchen», «Bonica» ja «Koit». Nende sortide seast leiavad sobivad ka algajad aednikud.

Samuti ei tasu unustada pinnakatteroose, sest nagu rühma nimigi ütleb, on need enamjaolt laiuva kasvuga ja suurte õisikutega põõsad tõeliselt head ja dekoratiivsed pinnakatjad suurtel aladel. Siinkohal ainult kolm ilusat näidet -  vaarikapunaste õitega «Gärtnerfreude», säravroosade õitega «Lovely Fairy» ja lumivalgeõieline «Diamant».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles