Mida teha, et grillpidu poleks ebatervislik?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillroog. Foto on illustratiivne.
Grillroog. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Tervise arengu instituudi toitumisspetsialist Tagli Pitsi selgitas toitumisportaalis toitumine.ee, et esimeseks ja suurimaks ohuks on ülesöömine, mis tähendab lihtsalt liiga suuri söödud toidukoguseid.


Teiseks ohuks on liigne alkoholitarvitamine. Need mõlemad omakorda tähendavad, et inimene saab ka energiat soovitatavast oluliselt rohkem. Ühe korraliku viietunnise grillimise käigus on väga lihtne manustada endale 30ndates eluaastates meesterahva päevase soovitatava koguse jagu energiat ehk umbes 2700 kcal.

Grillpidudel söödavad toidud kipuvad olema väga rasvased ja soolased. Mida selle kõige vältimiseks teha annaks? Alustama peaks peo planeerimisest. Juba enne poodi minekut tasuks mõelda läbi menüü, mida pakkuda. Mida vähem on erinevaid toite, seda vähem on ahvatlusi. Inimesed tahaksid ju kõike pakutavat vähemasti natukenegi maitsta. Ja kui on maitsev, siis võtta ka juurde. Seega, mida väiksem on peol pakutav valik, seda parem tervisele.

Kuidas liha valida?

Grillpeo lahutamatuks osaks on liha. Poes on valida väga erinevate toodete vahel. Kui grillitakse kord kuus, siis on parim soovitus: valige see toode, mis teile kõige rohkem maitseb. Kui grillimine toimub aga pea iga päev, siis tuleks kindlasti vaadata, mida ja mis kogustes süüa. See omakorda tähendab hoolikat sortimendiga tutvumist ja pakendite lugemist.

Nii grill-liha kui ka grillvorste on võimalik leida väga erineva rasvasuse ja soolasisaldusega. Valige tooted, milles need on võimalikult väikesed. Poes müüdavate šašlõkkide ja grillvorstide rasvasisaldus saja grammi kohta jääb enamikul toodetel 10-15 grammi vahele, kuid on ka šašlõkki, kus rasva on vaid neli grammi või grillvorste, kus rasva 38 grammi saja grammi kohta. Võimalusel eelistage kana ja eriti kala.

Liha-kana-vorste ei pea olema pool kilo inimese kohta, piisab sajast grammist õhtu jooksul. Liha on küll maitsev, kuid see täiskõhutunne, mis tekib pärast suure koguse šašlõki manustamist (ega enne ju söömist ei lõpetata, kui viimanegi tükike laualt kadunud), ei ole kuigi meeldiv. Seega on seda parem ennetada ning pigem juba ostagi grillitavat liha väiksem kogus. Ei ole vaja karta, et inimesed kõhtu täis ei saa. Kui aga siiski kardetakse, et esimesed võtavad kõik liha ära ja viimastele ei jää midagi, aitab nipp, et ahvatlevad taldrikutäied serveeritakse valmiskujul. Iga taldriku peal paar tükki šašlõkki ja lisaks suur kuhi värsket salatit.

Lisandina erinevad köögiviljad

Võib muidugi tekkida küsimus, et kui liha ei maksa väga palju süüa, siis äkki jääb kõht tühjaks. Lisandiks liha juurde sobivad kartulid, makaronid ja riis, kuid võib ka ilma nendeta. Piisab täielikult erinevatest köögiviljadest – salatina, grillitult või tükkidena. Grillida sobib ennekõike suvikõrvitsat, paprikat, sibulat, seeni , porgandit, baklažaani.

Salatite puhul oleks soovitatav kasutada mahlakastet, kastet maitsestamata jogurtist või õige pisut oliiviõli ja/või erinevaid äädikaid. Hapukoor ja majonees sisaldavad üldjuhul üsna palju rasva, erinevad salatikastmed aga lisaks ka palju soola. Samuti võiks tükkidena serveeritud köögiviljade (nt kurk, paprika, lillkapsas, porgand) kõrvale ise valmistada dipikastme küüslaugust ja maitsestamata jogurtist. Kartulisalatit, rosoljet ja teisi hapukoore-majoneesikastmega salateid tasuks grillpeol pigem vältida.

Koogi asemel puuvili

Oleme harjunud, et söögikorra lõpetuseks saab ka midagi magusat. Grillpeo lõppu sobiksid pigem erinevad puuviljad kui küpsised-koogid. Esimestest saame palju vajalikke vitamiine-mineraalaineid, teistest vaid suhkrut, rasva ja üleliigset energiat. Kui soolase toiduga ei ole väga liialdatud, sobib ka jäätis värskete marjadega.

Kindlasti ei tohiks aga grillpeol liialdada alkoholi tarvitamisega. Inimesed kipuvad unustama, et ka alkohol annab energiat. Üks gramm puhast alkoholi annab seitse kilokalorit, seega kaks keskmise kangusega 0,5-liitrist õllepurki annavad umbes 330 kilokalorit, mis juba iseenesest on pool õhtusöögiks soovitatavast energiakogusest.

Alkohoolsete jookide ligikaudsed energiasisaldused:

• 100 ml viina – 230 kcal
• 200 ml punast lahjat veini (10 g alkoholi/100 ml) – 140 kcal
• 200 ml kanget veini (16 g alkoholi/100 ml) – 270 kcal
• 500 ml keskmise kangusega õlut (4 g alkoholi/100 ml)– 330 kcal
• 500 ml džinn long drinki (5 g alkoholi/100 ml) – 270 kcal
 

Ligikaudsed soolakogused grillpeol sagedamini tarbitavates toitudes:
ToodeKogusSoola toodud koguses*, g
Šašlõkkneli väikest tükikest (100 g)1,2-2,5
Grillvorstkeskmine (100 g)1,5-3
Viinerid2 väikest (50-60 g)0,7-1,2
Õllesigar1 tk (25 g)1
Ketšup2 spl (30 g)0,7
Salatikastmed1 spl (kuhjaga)(40 g)0,5-1
Sojakaste1 tl (6 g)0,9
Kartulisalat, rosoljeväike portsjon (150 g)1,5
Soolakurküsna väike (100 g)3,5
Fetajuustkuhjaga spl (20 g)0,6
Soolaheeringas1 filee (90 g)5,7
Dipikaste1 spl (15 g)0,2
Kartulikrõpsudväike pakk (30 g)0,5
Küüslauguleivad1 dl (70 g)4

*Päevane maksimaalselt lubatud soola kogus on naistel viis grammi, meestel kuus grammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles