USA naised teenivad lisaraha munarakudoonorlusega

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA viljatusravikliinikud on viimastel kuudel märganud munarakudoonorite järsku kasvu ning põhjendavad seda naiste suurenenud rahateenimisvajadusega.



Illinoisi osariigis munarakkude vahendamisega tegeleva Center for Egg Options omanik Nancy Block ütles, et munarakke loovutada soovivate naiste arv on järsult kasvanud, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

New Scientisti.

Tema sõnul on oluliselt kasvanud just nende doonorite arv, kes pole varem munarakke loovutanud; samas on rohkem ka neid, kes on juba varem doonoriks olnud, kuid otsustanud nüüd tagasi tulla.

Seni käis agentuuris umbes 25 munarakke annetada soovivat naist ning üks-kaks surrogaatemaks pürgivat naist nädalas. Nüüd on aga selgelt märgata kasvu: nädalas keskmiselt 32 naist pakub munarakke ning kolm-neli naist pakub ennast surrogaatemaks.

Floridas tegutseva kliiniku Our Fairy Grandmother president Cathy Ruberto sõnul on märgatav sama tendents. Augustis oli uusi doonoriavaldusi 18, septembris 33. Oktoobris oli kõigest kahe päevaga 36 munarakudoonori kandidaati.

Ruberto on töötanud kunstliku viljastamise valdkonnas 18 aastat ning tema sõnul pole kunagi varem olnud sellist tungi munaraku- või spermadoonoriteks või siis surrogaatemaks.

«Ma ei suuda leida muud selgitust peale asjaolu, et praegune majandusolukord sunnib inimesi otsima võimalusi asendada oma kadunud sissetulekuid,» ütles ta.

Nancy Blocki kliinikus saab doonor 7000-dollarilise hüvitise protseduuri eest, mis sisaldab mitmenädalast ravimite võtmist ja mõnda tundi kliinikus, kus munarakud tegelikult võetakse.

Kuigi paljud naised soovivad teisi laste saamisel aidata, on Blocki sõnul liikumapanev jõud siiski rahaline kompensatsioon.

Samas pole mingit garantiid, et soovija doonoriks üldse sobib. Vaid iga neljas kandidaat vastab rangetele nõuetele, mida doonorile esitatakse.

Nii ei tohi doonoril olla mitmete geneetilise tagapõhjaga haiguste riski, doonori tervis peab olema korras ja ta peab sobima ka isikuomadustelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles