Millised on 10 kõige targemat koera maailmas?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bordercollie hüppab võistlustel lendavat taldrikut püüdma.
Bordercollie hüppab võistlustel lendavat taldrikut püüdma. Foto: SCANPIX

Lemmikloomaportaal petmd.com koostas nimekirja kümnest kõige targemast koerast maailmas. Vaata, kas leiad sealt ka oma lemmiku.


10. Austraalia karjakoer

Traditsiooniliselt kasutatakse neid koeri karjatamisel, tema parimad omadused on intelligentsus, erksust, leidlikkus ning äärmiselt pere ja kodu kaitsev ning lojaalne iseloom.

Nad on nii füüsiliselt kui vaimselt vilkad, tugevad ja aktiivsed koerad. Teisalt aga on austraalia karjakoerad läbematud ning hakkavad võrdlemisi kiiresti igavust tundma ning suudavad endale tegevust otsides sattuda erinevatesse pahandustesse. Karjakoer on organiseeritud, paljud panevad isegi oma mänguasjad pärast mängimist tagasi oma kohale.

9. Rottweiler

Teine töökoer. Neid kasutatakse jätkuvalt laialdaselt valve- ning politseikoertena. Nad on tuntud oma stoilisuse, julguse, terase taibu ja raugematu lojaalsuse pärast.

8. Papillon

See äärmiselt armas, liblikakujuliste kõrvadega koer on targem, visam ja tugevam kui esialgu tunduda võib. Tihtipeale kirjeldatakse teda kui suurt koera väikeses kehas. Neil on tugevasti võhma, et teha kaasa pikki jalutuskäike ning kümme korda suurema koera bravuur. Papillon on tõeline kaaslane ja valvekoer. Nad võivad olla omandi suhtes ülikaitsvad. Neid annab ka veidi treenida, mis on suureks plussiks.

7. Labradori retriiver

Labrador on üks populaarsemaid perekoeri. Tegemist on jällegi ühe töökoeraga, kes on tuntud oma intelligentsuse, hoolivuse, kannatlikkuse ja tundlikkuse poolest. Ideaalne kaaslane lastega peredes. Neid on võimalik lihtsasti treenida ning nad on ka ühed enimkasutatud koerad päästeoperatsioonidel, pimedate inimeste juhtimisel ning politseitöös. Lisaks oskavad nad ise õppida, jälgides inimeste käitumist ning jäljendades seda – suurepärane abi hädaolukorras.

6. Shetlandi lambakoer

Karjakoer, kes on väga kohusetundlik ning kaitsev nii oma pere kui ka karja suhtes. Äärmiselt intelligentne, tõhus ja hoolikas koer, õppides uusi käsklusi lihtsasti ning hoolitsedes oma pere turvalisuse eest. Nad näitavad üles suurt pühendumust oma perekonna suhtes ning elavad rõõmsal meelel pea kõikjal.

5. Dobermann

Tänu kaasasündinud kartmatusele ja suurele võhmale on dobermannid ühed populaarsemad valvekoerad. Targad ja enesekindlad koerad, keda saab lihtsasti kuulekaks treenida. Tänu oma ajaloolisele taustale sõja- ja politseikoerana võivad tunduda hirmuäratavana, ent tegelikult on nad küllaltki hellad. Tema lojaalsus ja taiplikkus muudavad dobermanni suurepäraseks pereloomaks.

4. Kuldne retriiver

Äärmisel õrnaloomuline ja populaarne tõug, keda hinnatakse kõrgelt just tema intelligentsuse pärast. Nad suudavad hästi ära õppida üle 200 käskluse, olles asendamatuteks kaaslased nii tööl kui kodus. Lojaalsed, armastavad ja kannatlikud koerad, kes armastavad õppida. Vapustav kaaslane, keda oma perre võtta.

3. Saksa lambakoer

Algselt aretati Saksa lambakoer spetsiaalselt intelligentseks tõuks. Targad, julged ja kaitsva iseloomuga koerad, kes on ühed kõige usaldusväärsemad kaaslased. Nad õpivad uusi käsklusi lennult ning kuuletuvad käsklustele pea alati esimese ütlemise peale. Nad õpivad uusi trikke innukalt, sest see annab neile suuna ja mõtte, mis on saksa lambakoera jaoks äärmiselt oluline. Lisaks karja ajamisele kasutatakse neid tihtipeale ka valve-, pääste- ja politseikoertena. Veel on neid treenitud sõjaväes langevarjuhüpeteks.

2. Puudel

Lihtsasti treenitav, püsiv ja taibukas tõug, kes jumaldab inimese seltskonda. Puudlid võivad olla väga edukad valvekoerad, eriti tavasuuruses variandid. Algselt hakati puudlilõikust tegema just töökoertele, kes käisid jahil ja tõid veest asju välja, et nad saaksid efektiivsemalt ujuda, ent oluliste organite kaitsmiseks oli strateegilistes kohtades karv olemas. Puudlid on suurepäraselt treenitavad koerad ning äärmiselt kuulekad, lisaks meeldivad neile loomingulised mängud. Mänguhimu võib aga osutuda ka negatiivseks küljeks, sest kui jätta puudel üksinda igavlema, suudab ta enese lõbustamisel olla väga loominguline ning selle käigus pahandusi korda saata.

1. Bordercollie

Bordercollie platseerub esimesele kohale. Tänu tema erakordsele intelligentsusele ja suurele energiale on oluline leida sellele koerale eesmärk ja tegevus. Muidu võib töölt koju tulles ees oodata põhjalik korralagedus. Neil on inimestega väga tugev side, muutes nad ideaalseteks töökaaslasteks ja pereliikmeteks.

Küll aga tuleb meeles pidada, et alati ei pruugi bordercollie sobida inimesele, kelle energiatase pole sama kõrge kui koeral. Kõige paremini klapivad nad inimestega, kes saavad koeraga koos sporti teha. Karjakoeraks olemise tausta tõttu võivad väikesed lapsed neid frustreerida, sest suutmatus lapsi karjatada tekitab neis segadust. Õige inimesega on bordercollie hästikäituv, erakordselt hea õppimisvõimega ja ustav kaaslane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles