Toidupakenditele trükitud teksti miinimumsuurus tõotab paika saada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekst kaupade pakenditel peab seaduse järgi olema loetav, ometi ei näe seda mõni kord ilma luubita lugeda.
Tekst kaupade pakenditel peab seaduse järgi olema loetav, ometi ei näe seda mõni kord ilma luubita lugeda. Foto: Toomas Huik

Imepisikesest kirjast pakenditel on räägitud juba aastaid, kuid ometi pole olukord paranenud – kirja miinimumsuurust pole määratud ning tarbijakaitse avastab ikka tooteid, mille pakendilt pole võimalik infot välja lugeda. Euroopa tasemel on siiski märgistuse miinimumsuuruse kehtestamine kaalumisel.

Viimase kontrolli käigus leidis tarbijakaitseamet Eesti poodidest kümme toodet, mille märgistust polnud võimalik välja lugeda. Sellise hinnangu andis amet Eesti Silmakirurgide Seltsi ekspertarvamusele tuginedes.

Oma toodetega eksinute nimekirja sattunud Rimi ja Hustleri energiajooki tootev AS Viru Õlu tõid samuti välja, et Eesti seadused ei täpsusta loetavuse kriteeriume, nagu kirja suurus, kontrastsus, soovitatavad tausta ja teksti värvikombinatsioonid.

ASi Viru Õlu juhatuse liige Ott Licht märkis, et probleem on laiem kui kontrollitud tooted. «Puudub vastav seadus koostiseteksti suuruse osas ja kaupluses võib leida hulga tooteid täiesti erinevatest valdkondadest, mille teksti võib pidada ühes või teises mõttes raskemini loetavaks,» ütles ta.

Lichti hinnangul põhinevad ka kontrollijate tähelepanekud selgete kriteeriumite puudumise tõttu sageli emotsionaalsetel arvamustel.

«Oma toodete puhul oleme jälginud põhimõtet, et prille mitte kandev inimene näeb teksti tavavalguses lugeda. Kui tõesti silmaarst ei näe päevavalgel seda teksti lugeda, siis ma pigem muretseksin rohkem tema klientide pärast,» lisas Licht muigega.

Hanna Turetski tarbijakaitseametist rõhutas aga, et kuigi seaduses pole konkreetset kirja suurust märgitud, nõuavad tarbijakaitseseadus ja toiduseadus praegu, et tootele lisatud eestikeelne märgistus oleks loetav. Hinnangutes, kas ühe või teise toote märgistus sellele nõudele vastab, lähtub amet keskmisest tarbijast.

Tarbija24 joonlauaga tehtud mõõtmine näitas, et Rimi meepurgil olid koostiseteksti suurtähed ühe millimeetri suurused, väiketähed aga alla millimeetri. Teksti värv oli must, taust lillakirju. Hustleri pudelil olid koostiseteksti mõõtmed sarnase suurusega, teksti värv aga hõbehall ja taust must.

Euroopa tasemel tõotavad täpsemad reeglid siiski mõne aja pärast paika saada. Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku kehtestada toidukaupade märgistustekstile miinimumsuurus – 1,2 millimeetrit. Euroopa Parlamendi arvates oleks aga paslik miinimumsuurus 0,9 millimeetrit. Kas ja milline lõplik kokkulepe selles osas tuleb, peaks selguma juulis, mil Euroopa Parlament hääletab toiduinfo eelnõu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles