Poolakad varastasid poodidest enam kui miljardi euro eest kraami

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesco võib laieneda Indiasse.
Tesco võib laieneda Indiasse. Foto: Reuters / Scanpix

Poolas varastatakse poodidest peamiselt alkoholi ja toitu ning ühe aasta jooksul on pikanäpumehed varastanud enam kui miljard euro väärtuses kaupa.

Poolas varastati aasta jooksul 115 000 kauplusest 1,1 miljardi euro (ligi 17 miljardi Eesti krooni) väärtuses kaupa, kirjutab RIA Novosti viitega Poola väljaandele Gazeta Wyborcza. Kõige sagedamini varastatakse alkoholi ja toiduaineid.

Näiteks iga kuu kaob Poolas Tesco poeketist pikanäpumeeste käe läbi enam kui 1,5 tonni erinevaid toiduaineid.

«Kahjuks pole lootust, et varguste arv kahaneks järgmisel aastal,» ütles turvasüsteemide tootja Checkpoint Systems esindaja George Popek. Tema sõnul pole ühtegi kaupa, mida ei püütaks varastada, vargad himustavad isegi pesumasinaid ja külmkappe.

Näiteks suutis 35-aastane Varssavi elanik pihta panna 17-tollise arvutimonitori ja klaviatuuri, mille peitis riiete alla. Naine jäi vahele ainult tänu juhusele, kuna ta ei jaksanud rasket koormat kanda, siis ta kukkus supermarketi ukse juures ja äratas poetöötajates tähelepanu.

Uurijate sõnul tõukab paljusid vargile alkohol. Näiteks püüdis Lääne-Poolas üks mees varastada pooleliitrist viinapudelit. Kui turvatöötajad ta kassa juures kinni pidasid, palus ta luba minna WCsse. Seal ronis ta ventilatsiooniavasse ja jäi sinna seni kaua, kuni politseinikud lubasid talle tagastada viinapudeli.

Briti uurimiskeskuse Centre for Retail Research andmetel varastatakse kauplustest kõige enam alkoholi, CD-plaate ja aluspesu. Euroopa varastati 2007. aasta 1. juunist kuni selle aasta mailõpuni poodidest 71,2 miljardi euro (ligi 1 111 miljardi Eesti krooni) väärtuses kaupu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles