Maasikaid jätkub veel maksimaalselt nädala lõpuni

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad maasikafestivalil Tallinnas Ülemiste keskuse juures.
Maasikad maasikafestivalil Tallinnas Ülemiste keskuse juures. Foto: Liis Treimann

Eesti maasikakasvatajate liidu esinaine Elke Lillemets kinnitas, et maasikaid jätkub veel maksimaalselt selle nädala lõpuni ning täiesti Lõuna-Eestis on maasikad juba praegu praktiliselt läbi.


«Ega siin pikka pidu enam pole,» möönis ta. Tallinna keskturul Palamuse Koidu talu maasikaid müünud naine selgitas, et täpselt ta küll öelda ei oska, millal maasikad otsa saavad, ent tõenäoliselt jätkub ka neil maasikaid võib-olla veel nädala lõpuni.

Keskturul maksab maasikakilo 2-4 eurot, ilusad magusad Eesti maasikad saab kätte 3-3,5 euroga. Natuke räsituma ja koledama välimusega maasikaid võib leida ka tõepoolest 2-2,5 eurose kilohinnaga.

Keskturul oli vaid paar müüjat, kellel oli pakkuda Poola maasikaid. Koidu talu müüja sõnul pole Poola omasid enam seetõttu, et seal on maasikad juba läbi ning mingi hetk Poola maasikate hind ka tõusis, mistõttu neid enam väga sisse ei toodud. Lillemets kinnitas samuti, et nii poolakatel kui ka lätlastel on maasikahooaeg praeguseks juba läbi saanud.

Frigotaimed

Maasikakasvatajate liidu esinaise sõnul ei tähenda aga maasika põhihooaja lõppemine seda, et Eesti maasikat pärast seda enam üldse turul pole. Pärast põhihooaega on võimalik maasikaid saada veel frigotaimedelt, ent neid on koguseliselt oluliselt vähem ning ka nende hind on kallim.

Lillemetsa sõnul jääb veel müügile umbes 10-20 protsenti muidu turul ringlevast maasikasaagist: «Hinda on väga raske ennustada. Võib isegi 4-5 euroni tõusta. Kui on rohkem maasikaid, siis vähem, aga oleneb ka nõudlusest. See on aastati väga erinevalt välja kujunenud.»

«Need on sellised omapärased maasikataimed, mis on enne kevadel maha istutamist hoiustatud jahedas ja nad annavad kaks saaki järjest. Annavad õigel ajal ja annavad natuke hiljem uue saagi,» selgitas naine.

«Nad teevad seda ainult esimesel aastal, järgmistel aastatel annavad saagi nii nagu tavalised maasikad. Frigotaimedelt võib veel saada maasikaid terve suve, aga see kogus on lihtsalt väiksem,» lisas ta.

Lillemetsa sõnul on tegemist veidi uuendusliku kasvatusviisiga, mida on Eestis praktiseeritud alles mõned aastad. «Frigotaime nähes võib inimesele jääda ekslik mulje, et tegemist on sissetoodud maasikaga, aga tegelikult on see meie enda põldudelt,» ütles ta.

Maasikakasvatajate liidu esinaine selgitas, et tänu liidule suhtlevad kasvatajad omavahel ning kui keegi targemaks saab ja enda asju arendab, siis ta räägib sellest ka teistele. «Kui võrrelda viie aasta taguse Eesti maasikaga, siis praegu on neid sorte hästi palju, maasikas on suurem, magusam ja vastupidavam,» lisas Lillemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles