Eesti spetsialist: sigaretid pole esmatarbekaup ega sobi tavapoodi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarette ei tohiks asjatundjate hinnangul kohelda kui tavalist esmatarbekaupa.
Sigarette ei tohiks asjatundjate hinnangul kohelda kui tavalist esmatarbekaupa. Foto: Toomas Huik

Kui islandlased kaaluvad praegu ideed arvata sigaretid ravimite hulka ja viia nende müük apteekidesse, siis sarnaseid ideid – küll mitte nii radikaalseid – on välja käidud Eestiski.

Pärast Eesti suhtes kriitiliste WHO tubakakontrolli tulemuste avaldamist korraldas Tervise Arengu Instituut Tallinnas konverentsi «Tubakas või tervis Eestis». Seal kõnelnud Andrus Lipand, kes on töötanud ka sotsiaalministeeriumis rahvatervise osakonna rahvatervise peaspetsialistina ning kuulub Euroopa tubakapreventsiooni võrgustikku, tõi välja, et meilgi ei tohiks sigarettidesse suhtuda kui tavalisse kaupa.

Lipandi sõnul ei ole tegelikult sigaret see toode, mida suitsetajad ostavad. Sigaret on vaid pakend ja tegelikuks müügiartikliks on nikotiin. Sellisest loogikast lähtudes tegi ta ettepaneku viia praegusesse tubakaseadusesse sisse viis muudatust.

Nende sekka kuulus ka mõte võtta tavalistelt esma- ja laiatarbekaupade poodidelt tubakatoodete müümise õigus. «/../ kuna tubakatooteid e tarvita enamik elanikkonnast ja need ei kuulu esmatarbevajaduste hulka,» põhjendas ekspert oma ettepanekut.

Islandil arutuseks olev idee on oluliselt radikaalsem ning selle järgi võiks sigarette osta vaid üle 20-aastane isik, kellel on selleks arstilt saadud retsept. Retsepti saaks inimene aga vaid siis, kui arst on kuulutanud ta sõltlaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles