Euroopa Liidu odavaim kütus on Eestis

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili kütusetankla.
Statoili kütusetankla. Foto: Peeter Langovits

Euroopa kütusehindu koondava energiaportaali energy.eu andmeil on Euroopa Liidu odavaim bensiin Eestis, keskmise hinnaga 1,200 eurot liitri kohta. Euroopa kalleim kütus on Taanis, kus liitri pliivaba 95E eest tuleb maksta 1,682 eurot.


Odavuselt järgnevad Eestile Bulgaaria ja Küpros, kus liitri eest tuleb maksta keskmiselt 1,216 ja 1,219 eurot. Kõige kallim kütus on Taanis, Kreekas ja Hollandis, kus liitri hind ületab 1,6 eurot.

Sama portaali poolt välja toodud hinnaanalüüsi järgi on Eesti kütusemüüjatel ka Euroopa kõige madalamad marginaalid, iga liitri kohta keskmiselt 0,076 eurot. Selle eest kaetakse rafineerimiskulud, transport, kindlustus, ladustamine, tanklatesse toimetamine ja müük.

Aktsiis on Eestis kehtestatust madalam üksnes Küprosel, Bulgaarias, Ungaris, Leedus, Lätis ja Rumeenias ning käibemaks Küprosel ja Luksemburgis.

Eesti on Euroopa Liidu üks odavamaid riike ka diislikütuse poolest: diislit on võimalik madalama hinnaga osta vaid Leedust ja Luksemburgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles