Tööandja riukad jätavad koondatu rahata

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajate uskumatud lood tööandjate alatutest võtetest inimesest vabaneda, aga koondamistasu maksmisest kõrvale hiilida panevad tööõigusbüroos kliente nõustavaid Herdis Ojasud (vasakul) ja Katrin Sarapit järjest enam imestama.
Töötajate uskumatud lood tööandjate alatutest võtetest inimesest vabaneda, aga koondamistasu maksmisest kõrvale hiilida panevad tööõigusbüroos kliente nõustavaid Herdis Ojasud (vasakul) ja Katrin Sarapit järjest enam imestama. Foto: Peeter Langovits

Keeruline aeg paneb tööandjaid üha enam nuputama, kuidas vabaneda üleliigsest töötajast nii, et koondamistasu maksma ei peaks. Appi võetakse valed, riuklikud skeemid ja kohati Mehhiko seebiseriaali mõõtmeid võttev psühhoterror.


Koondamine on kallis lõbu. Halvimal juhul peab tööandja ohverdama töötaja koos nelja kuu töötasu välja maksmisega. Kui aga firmal raha niigi vähe, nuputavad tööandjad välja skeeme, kuidas üleliigsest töötajast lahti saada ja raha endale jätta.

Tööõigusbürood on viimasel ajal kaebustest üle ujutatud. Tööõigusbüroo Labour Consulting OÜ personalistrateegia ja juhtimise konsultant Herdis Ojasu tõdes, et sageli on asjad suisa koledaks muutnud.

Ühes Tallinna kesklinna väikses poes tuli poejuhataja ühel päeval töötaja juurde ning valis selleks hetke, kui kõik teised olid töölt lahkunud ehk tunnistajaid juures polnud. Juhataja palus töötajal anda talle kaupluse võtmed. Paha aimamata ulatas töötaja oma võtmed juhatajale. Järgmisel päeval tuli aga juhataja töötaja juurde ning küsis võtmeid. Viimane vastas, et andsin need ju eile teile! «Ei andnud,» vastas juhataja, tegi üleliigseks muutunud töötajale distsiplinaarkaristuse ning lasi töötaja usalduse kaotamise süüdistusega lahti.

Tööandja oli juba tükk aega rääkinud, et tuleb koosseisu vähendada. Et ta ei leidnud koondamiseks seaduslikku võimalust ja ka koondamistasu maksta ei tahtnud, nuputaski ta välja sellise skeemi. Nelja kuu koondamistasust ilma jäänud töötaja kaebas asja kohtusse, kuid et intsidendil tunnistajaid polnud, pole tal võimalik kohtus tõestada, et ta ei kaotanud võtmeid ära, vaid andis juhatajale.

Nagu Mehhiko seebiooper

Lausa Mehhiko seebiooperi mõõtmed võtab aga üks töötajast lahtisaamise lugu Tartust. Nimelt läksid omavahel riidu ühe ettevõtte juhatuse liige ja tegevjuht. Juhatuse liige teatas töötajate üldkoosolekul tegevjuhile, et too on ametist prii, loovutagu töövahendid, mingu koju ja ärgu enam tulgu. Koondamistasu lubas ta maksta vastavalt seadusele. «Selle eest, et nii vähe aega ette teatasin, maksan kahe kuu tasu. Kahe kuu pärast tule tagasi, siis maksan veel kahe kuu tasu ja lõpparve,» lubas ettevõtte juht.

Naine läks koju. Kahe kuu möödudes läks tööle, et tööleping lõpetada ja ülejäänud raha kätte saada. Juhatuse liige teatas, et ta ei soovi midagi maksta ja tegi oma «parima pakkumise» – 15 000 krooni mustalt. Tegevjuht ootas aga summat veidi üle 40 000 krooni. Tööandja andis mõtlemisaega järgmise hommikuni ning teatas, et kui naine kell 9 kohale ei ole, jääb ta kõigest ilma.

Samal õhtul helistas naine abi saamiseks tööõigusbüroosse. Sellest sai aga teada tööandja, läks naise koduukse taha, nõudis sisselaskmist, et anda paber töölt lahti laskmise kohta.
Naine ust ei avanud. «Kui paberit vastu ei võta, hakkad homsest uuesti tööle,» teatas juht. Selle käigu mõtteks oli aga lasta tegevjuht lahti tööluusi pärast, justkui ta ei oleks viimased kaks kuud tööl käinudki. Töötaja võttis haiguslehe, et tööluusi süüdistusest pääseda.

Juhatuse liikme mees otsustas aga ähvardamistaktika kasuks ning helistas tegevjuhi mehele, lubades ta maha lüüa ja vaeseomaks peksta. Loosse sekkus ka juhatuse liikme isa, kes on ettevõtte juhatuse esimees, ning lubas probleemiga tegeleda. Lõpuks sai naine koondamisraha mustalt kätte, aga lubadusel, et ei räägi juhtunust kellelegi.
Terrorile ei tohi alluda

Labour Consulting OÜ jurist Katrin Sarap tõdes, et selliseid kummalisi juhtumeid on viimasel ajal järjest enam, ning pani inimestele südamele, et nad ei alluks kahtlastele pakkumistele, provokatsioonidele ega ka psühhoterrorile. «Niimoodi ei saa käituda, milleks meil siis seadused on,» ütles Sarap.

Palju olevat ka juhtumeid, et tööandja paneb töötajale lisakohustusi ning kui töötaja vaidleb vastu, et see pole tema töökohustus, siis öeldakse, et uks on seal. Sarapi sõnul on aga rõõmustav, et töötajad teavad oma õigusi üha enam.

Postimees Online’i lugejate lood

•    Töötasin ühes riigiasutuses lepingulisena. Tööandja tahtis lepinguid ringi teha ja andis korraga kätte vana lepingu lõpetamise paberi ja uue lepingu. Kirjutasin mõlemale alla ja andsin ülemusele. Asutuse juhile edastati aga ainult lepingu lõpetamise paber. Tagasi sain ka ainult lõpetamise koopia koos juhi resolutsiooniga «Nõus». Kui küsisin, et kus siis uus leping on, öeldi, et uut lepingut ei ole ega tule ja et ma võin oma teed minna.
•    Pärast ühinemist teise ettevõttega kutsuti üks mu kolleeg tegevjuhi kabinetti ja ulatati vastastikusel kokkuleppel töösuhte lõpetamise paber. Kolleeg küsis, et milles asi. Vastati: «Ära võta isiklikult, see on äri. Kui sa alla ei kirjuta, teeme su elu siin selliseks põrguks ja sa varsti tuled ise paluma, et sind lahti laseksime.» Noormees ehmus ära, kirjutas alla ja sai vaid puhkuseraha.
•    Kui üks pool tahab suhet lõpetada, ega siis vägisi ikka ei hoia midagi. Kui tööandjana seletad töötajale loogiliselt ära, miks töösuhe lõpetada, siis ei ole kunagi probleeme. Seadustest tuleb kinni pidada. Pätikäitumist esineb mõlemal pool, aga kui oled aus ja hea töötaja, siis sind hoitakse ja teatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles