Suurt hulka kaabel-TV kliente ootab ees digiboksi soetamine

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel sügisel võib ka kaabeltelevisiooni kliente oodata ees sahisev ekraan, sest majandusministeerium plaanib lõpetada analoogsignaali kasutamise kaabel-TV võrkudes.
Järgmisel sügisel võib ka kaabeltelevisiooni kliente oodata ees sahisev ekraan, sest majandusministeerium plaanib lõpetada analoogsignaali kasutamise kaabel-TV võrkudes. Foto: Toomas Huik / montaaž

Kaabel-TV signaali digi­taalseks muutmise plaan tähendab suurele hulgale kaabel­televisiooni kasuta­jatele digiboksi soetamist.


Majandusministeerium valmistas ette seaduseelnõu, mille järgi peavad analoogsignaaliga kaabelleviteenust kasutavad kodud minema alates järgmise aasta 1. septembrist üle digitaal­sele kaabelleviteenusele.

Praegu on kaabelvõrkudes võimalik edastatavaid programme vaadata nii analoog- kui digisignaali vahendusel. ASi Starman juhatuse liikme Indrek Ildi sõnul on kaabeltelevisiooni operaatorite poolt vastuvõetavad teleprogrammid juba praegu 95 protsendi ulatuses digitaalse signaaliga ja operaator konverteerib selle analoogsignaaliks.

Tarbija jaoks tähendab nn digipööre kaablis seda, et teleri vaatamiseks tuleb ka kaabeltelevisiooni vaatajal nüüd hankida digiboks. Seda muidugi juhul, kui juba ei olda digi-TV klient.

«Tavakliendi jaoks tähendab digipööre kaablis seda, et ta peaks soetama endale digiboksi, kui tal on vanem teler,» ütles Ild.

Varem riiklikku digipöörde projekti vedanud Jüri Piheli sõnul ei vaja umbes viie aasta vanused telerid kavandatava muudatuse tõttu digipildi edastamiseks vahele eraldi digiboksi, kuna uuemad telerid on valmis ise vastu võtma nn kaabeldigi sagedust.

Samuti hindab Pihel, et erinevalt eelmisel aastal toimunud digilevile üleminekust on kaabel-TV klientide tehnoloogiline hirm veidi ülepaisutatud. Tõenäoliselt tähendab kaabel-TV klientidele digilevile üleminek, et teenusepakkuja muretseb kliendile vajamineva tehnika ja varustab nad digiboksidega.

Seda, kuidas kaabel-TV operaatorid oma klientidele vastu tulevad, näitab aeg. Samas hindasid nii Starmani kui STV esindajad, et ühe võimalusena võib kõne alla tulla tähtajalise lepingu (näiteks aastaks) sõlminud klientidele digiboksi «kinkimine».

Eesti kasutab kaabelleviteenuseid ligi 300 000 leibkonda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles