Üks küsimus: kas teavitav e-kiri vabastab tööandja puhkusetasu õigeaegsest maksmisest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordset küsijat huvitas, kas tööandja saadetud e-kiri annab piisava õiguse lükata puhkusetasu maksmine seaduses ettenähtud ajast edasi.

Küsimus

Tööandja saatis enne puhkust personalilisti e-kirja, milles teavitas, et puhkusetasu makstakse välja puhkusele järgneval palgapäeval ja töötajad, kes soovivad saada puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, peavad kirjutama avalduse. Kas sellist sellise sisuga e-kirjaga üldist teavitamist saab lugeda kokkuleppeks iga konkreetse töötajaga, mida eeldab seadus?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Töölepingu seaduse kohaselt makstakse puhkusetasu hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, kui tööandja ja töötaja ei ole leppinud kokku teisiti. See tähendab, et kokku võib leppida puhkusetasu maksmises hiljemalt puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

Teie poolt kirjeldatud tööandja e-kirja saab lugeda teavitamiseks või ettepanekuks, millest ei piisa kokkuleppeks. Kokkulepe on mitmepoolne tehing, mille saavutamiseks on vajalik lisaks tööandja tahteavaldusele ka töötaja tahteavaldus ehk nõustumus.

Seega rikub tööandja ühepoolselt puhkusetasu maksmise päeva edasi lükates seadust. Töötajal on õigus tööandjalt nõuda viivist iga viivitatud päeva eest. Viivise suurus on 8% aastas summalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles