Mobiilioperaatorid: SMS sobib kiireloomulisteks teadeteks

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents

Toimetusse laekunud info põhjal on mitmetel EMT klientidel olnud probleeme tekstisõnumite õigeaegse kättesaamisega  – mõnikord jõuab saadetud tekstisõnum kohale alles tunde hiljem. Mobiilioperaatorid teenuse kvaliteedis probleeme ei näe.

«On väga ebamugav, kui normaalsel õhtusel ajal saadetud sõnum jõuab kohale öösel kell kaks, kui inimesed magavad. Lisaks ei ole sellel ajal sõnumi infoga enam midagi peale hakata, see on hilinenud,» rääkis Tarbija 24-le üks rahulolematu klient.

EMT andmeside, sisuteenuste ja ärirakenduste osakonna teenuste juhi Olavi Mölleri sõnul on SMS  kiireloomuliste teadete edastamiseks piisavalt usaldusväärne meetod.

«Kui SMSi saaja on võrgus, siis toimub SMSide liikumine saatja telefonist saaja telefoni praktiliselt momentaanselt, » väitis Möller. Juhul, kui saaja mobiil on välja lülitatud või mingil põhjusel levist väljas, sõltub SMSide kohaletoimetamise kiirus tema sõnul aga sellest, millal ja kui pikaks ajaks saaja levist väljas on.

«Siis võib tõesti juhtuda nii, et  SMSid seisavad sõnumikeskuse serveris ja server hakkab aina pikeneva intervalliga kontrollima saaja võrgusolekut, et SMSid kohale toimetada, » selgitas Möller. «Kui siis lõpuks SMSi saaja on võrgus, jõuavad SMSid adressaadini,» väitis Möller.

Ka Elisa teenuseoperaatorüksuse juhi Andrus Hiiepuu sõnul sõnumite edastusega nende võrgus probleeme ei ole. «SMSid jõuavad saatjalt adressaadini mõne sekundi jooksul,» selgitas Hiiepuu, kelle hinnangul on SMS väga hästi kasutatav ka kiireloomuliste teadete edastamiseks.

Samas võib ka tema sõnul SMSide kohalejõudmine viibida juhul, kui adressaadi telefon on välja lülitatud või ilma levita piirkonnas.

«Tekstisõnumite saatmine võib olla raskendatud veel väga suure võrgu ülekoormuse korral, aga selliseid juhtumeid esineb harva,» selgitas Hiiepuu, tuues näitena välja aastavahetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles