Suitsuanduri kontrollija teatab ette, põleng mitte

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapiriiulil pakendis seisnud suitsuandurid inimest tulesurmast ei päästnud. Tuleva aasta juulist on suitsuanduri olemasolu kohustuslik, selle paigaldamine on igaühe elu küsimus.
Kapiriiulil pakendis seisnud suitsuandurid inimest tulesurmast ei päästnud. Tuleva aasta juulist on suitsuanduri olemasolu kohustuslik, selle paigaldamine on igaühe elu küsimus. Foto: Päästeamet

Pärast kaks inimelu nõudnud tulekahju kustutamist leidsid päästjad toast omavalitsuse annetatud suitsuandurid – paraku lahtipakkimata kujul riiulilt. Andurite olemasolu hakatakse kontrollima.


«Seevastu ühes sotsiaalmajas suitsetamise tagajärjel puhkenud tulekahju avastasid ja kustutasid majaelanikud omal jõul just tänu tööle hakanud suitsuandurile,» ütles päästeameti ennetustöö planeerimise ja analüüsi talituse juhataja Indrek Ints.

Praegu on suitsuandurid nõutavad hoonetes, mis ehitatud pärast 2005. aastat, tuleva aasta juulist on need aga kohustuslikud kõigis elamutes.

Surrakse vingu kätte

Tulekahjus sureb inimene tavaliselt vingu kätte. Põlengu alguses tekib hapnikuvaeses keskkonnas suits ja ving korraga, aga tänu sellele, et suitsuandur reageerib suitsule, pääseb inimene vingusurmast. Ahiküttega majas võiks lisaks suitsuandurile olla vinguandur, sest kui siiber juhtub liiga vara kinni saama, võib tuppa sattuda põlemise lõppjärgus eralduv vingugaas.

Suitsuandur peab vastama Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele, seda kinnitab tootel olev standardimärge EN 1460 ja CE tähis. Selle tähiseta suitsuandureid müüa ei tohi. Ostes patareitoitel töötava suitsuanduri, kontrollige, et sellel oleks kaasas eestikeelne kasutus- ja paigaldusjuhend.

Sutsuanduri peab kinnitama kindlasti anduriga kaasa pandud kruvidega, mitte kahepoolse teibiga, sest sel juhul võib see alla kukkuda. Enne anduri paigaldamist tuleb kontrollida, kas patarei on ühendatud. Intsu sõnul on päästeamet saanud palju kaebusi, et andur ei tööta, aga hiljem ilmneb, et patarei on ühendamata või tühjaks saanud.

Kontrollimaks, kas andur ikka töötab, tuleks paar sekundit vajutada sellel olevat testnuppu. Korras andur annab selle peale helisignaali. Kontrollida tuleks kord nädalas. Patarei peab vastu umbes aasta, selle tühjenemisest annab andur helisignaaliga märku. Kindlasti ei tohi anduri korrasoleku testimiseks selle all midagi põletada. Paar korda aastas tasub andurist tolmuimejaga üle käia.

Andur tuleb paigaldada magamistuppa või sinna viivasse koridori. Köök, vannituba, garaaž, nagu ka kamina ja ahjude esine pole andurile hea koht, sest seal võib see sageli valehäireid põhjustada ja inimesed muutuvad häire suhtes ükskõikseks. Valehäire lõpetamiseks tuleb tuba tuulutada – kui suitsu enam pole, jääb andur vait.

Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna juhataja Kaur Kajaku kinnitusel on päästeseaduses säte, et päästeametnik võib tuleohutusnõuete kontrollimise eesmärgil siseneda mis tahes hoonesse, ruumi või territooriumile. Kontrollimisest teatatakse inimesele ette, õigus kontrollida on päästeteenistuse järelevalve ametnikel, kes on vormiriietes ja esitavad ametitõendi.

Suitsuanduri olemasolu lauskontrolli ei tehta. Eeskätt vaadatakse üle need kohad, kus on ohu tunnused, näiteks puit­elamurajoonides või kohtades, mis on päästekomandost kaugel, ja majades, kus suits ja tuli võivad kiiresti levida. Samuti arvestatakse, milline on tulekahjude arv selles piirkonnas.

Peavad ette teatama

Päästeameti töötajad külastavad eeskätt neid kodusid, kus elavad toimetulekuraskustes ja eakad inimesed, nende andmed annavad päästeametile kohalikult omavalitsused.

Kontrollitakse ka siis, kui päästeametile on esitatud kaebus, et näiteks naaberkorteris on tuleohutuse olukord väga halb ja seal pole andurit. Kontrollimisel koostatakse ettekirjutus ja määratakse selle täitmise aeg. Kui tuvastatakse isiku pahatahtlikkus, võib ametnik kohaldada ka väärteokaristust.

Kohale minnakse ka juhul, kui inimene on ise avaldanud soovi nõustamist saada. Pärast tuleva aasta 1. juulit hakatakse kontrollima anduri olemasolu. Kui selgub, et inimesel seda pole, antakse tähtaeg, mille jooksul peab ta anduri muretsema.

Vaata ka: www.kodutuleohutuks.ee.

Hinnavõrdlus

Firma    Asukoht    Hind (kr)
Tamrex Ohutuse OÜ    Tallinn, Viljandi    125
Firetek OÜ    Tallinn    120
ProREXoil  OÜ    Tallinn    118
Deltis Pulsar OÜ    Tallinn    118
Pärnu Tuletõrjeühing OÜ    Pärnu    105
Tartu Tuli OÜ    Tartu    105
Rakvere Tuletõrjeühing    Rakvere    100
Kustutaja OÜ    Tallinn    ei soovinud avaldada

Üks küsimus

Miks on teil hind pisut kõrgem kui teistel?

Margus Oberschneider, Tamrex Ohutuse OÜ tuleohutusteenuste müügijuht:


«Vastus peitub ühes sõnas: kvaliteet. Anname suitsuanduritele, mida müüme, viieaastase garantii. Meie vastutame firma mainega kvaliteedi eest.»

Kuidas te saate müüa suitsuandureid soodsama hinnaga kui teised?

Mari Rajasalu, Rakvere Tuletõrjeühingu tegevjuht:

«Meie tahame olla klientide suhtes ausad ja selgitame neile, et ioonid on alati odavamad kui optilised andurid. Me müüme väiksema kasumiprotsendiga kui teised.»

Tänavaküsitlus

Kas teil on kodus suitsuandur?

Irina Kallas (49)
raamatupidaja


Jah, mul on üks suitsuandur, arvan, et minu väikses elamises sellest piisab. Vahetevahel olen ka kontrollinud, kas andur on ikka töökorras, hoian selleks põlevat küünalt anduri all. Patareide vahetamisest ei tea ma midagi, sellega tegeleb abikaasa. Mu tuttavad panid suitsuanduri pärast seda, kui neil esikus elektrijuhtmed põlema läksid.

Janek Pokrovski (33)
puusepp


Ei ole. Ma pole jõudnud selle peale mõelda, olen enamiku ajast Soomes tööl. Kuigi paar korda oleks seda andurit vaja küll olnud. Näiteks on pott pliidi peale ununenud ja tuba suitsu täis läinud. Seda, et suitsuandur kohustuslikuks muutub, pole ma seni kuulnud.

Mira Ljogenkaja (44)
kosmeetik

Ei, mul ei ole suitsuandurit. Ma ei teadnud seni sellest midagi. Aga kui suits tuleb, mis see andur siis teeb? Aaa, et piiksub ja ajab inimese üles, et see vingu kätte ja tulle ei jääks. Huvitav! Nüüd on vaja välja selgitada, kuidas see töötab, ilmselt on siis vajalik, kui see muidugi õigustab ennast.

Aarne Prits (62)
ettevõtja


Ikka on. Mul on kolmetoaline korter ja valveteenust osutav firma pani koos valvesignalisatsiooniga ka suitsuandurid, ma ei teagi, mitu neid seal on. Et mul kogemus puudub, pole mul õigust laita, aga ju need patareidega suitsuanduridki ikka oma ülesannet täidavad, kui neid müüakse. Põhimõtteliselt pean ma seda vajalikuks igal juhul.

Rosalia Pekarevski
(60ndates) pensionär


Ei ole veel. Pean tähtsaks küll, aga pole seni soetamise peale mõelnud. Raha leiaks muidugi, kuigi ega väga raisata ka ei taha. Olen kuulnud, et andur muutub kohustuslikuks. Usun, et see võib aidata, eriti neid, kellel on komme voodis suitsetada. Mul on suur kolmetoaline korter, ja ma ei teagi, mitu andurit sinna ostma peab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles