Seeder: teave toidukaubal tuleb muuta inimesele arusaadavaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Peeter Langovits

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder arutab tänasel kohtumisel Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste voliniku John Dalliga, kuidas muuta toiduainete märgistamist pakenditel tarbijatele selgemaks ja täpsemaks.


«Toitumisalase teabe levitamine ja toidumärgistuse arendamine aitavad tarbijatel teha paremaid valikuid ja edendada tervislikke toitumisharjumusi,» ütles Seeder. Ta lisas, et tarbija jaoks on oluline teada toidu päritolu ja valmistajat ning ka selles sisalduvaid aineid.

Euroopa Komisjonis on juba pikemat aega arutatud toitumisalase teabe märgistamise küsimusi, nagu näiteks energiasisaldus, rasvade, süsivesikute, suhkru, valkude ja soola kogused.

Praeguseks on Seedri sõnul selles küsimuses saavutatud mitmetes olulistes punktides Eestit rahuldavad tulemused. Üheks olulisemaks muudatuseks võib pidada toitumisalase teabe kohustusliku esitamise nõuet. Oluline on ka kirja suuruse kehtestamine, mis peab olema minimaalselt 1,2 mm tähe kõrguseks.

Tekst peab olema loetav igasuguse värvitooniga taustalt. Seni puudub ühtne regulatsioon, mis sätestab kirja suurust ja toitumisalase teabe esitamise kohustuslikkust, kuid Euroopa Liit plaanib selle kehtestamist.

Märgistamise eelnõus on ka lahti kirjutatud, millised käitlejad vastutavad toiduahela lõikes märgistamise õigsuse eest. Põhinõue on, et toidu märgistamise eest vastutab käitleja, kelle nime või ärinime all toitu turustatakse. Eelnõu kohaselt antakse ettevõttele aega pakendite uutele nõuetele vastavusse viimiseks kolm aastat.

Nii Euroopa Liidu kui ka Eesti tarbija jaoks on oluline seegi, et tervisealaste väidete osas tehtaks otsused võimalikult kiiresti ja need põhineksid sõltumatute teadusinstitutsioonide ekspertarvamustel.

Lisaks arutab Seeder Euroopa Komisjoni kõrge ametnikuga geneetiliselt muundatud organismide temaatikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles