Internetis inimestelt raha väljapetmises süüdistatavad noorukid astuvad kohtu ette

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebilehel libaostjate ja -müüjatena esinenud noorukid suutsid suure summa välja petta.
Veebilehel libaostjate ja -müüjatena esinenud noorukid suutsid suure summa välja petta. Foto: Corbis / Scanpix

Prokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, kus nelja noorukit süüdistatakse veebilehe www.hinnavaatlus.ee kaudu inimestelt raha ja esemete väljapetmises.

Kolme 18-aastast ja üht 19-aastast noormeest süüdistatakse selles, et nad panid ajavahemikul 23.07.2007 kuni 21.08.2008 toime rida kelmusi, lisaks süüdistatakse üht noorukit mitmes varguses, teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.

Kelmuste ja vargustega tekitasid süüdistatavad varalist kahju kokku ligikaudu 500 000 krooni ulatuses, netikelmusega põhjustatud kahju oli ligi 160 000 krooni, vargustega ligi 330 000.

Põhilised kelmuste toimepanijad olid üks 18-aastane ja 19-aastane noormees, kes viibivad praegu vahi all. Ülejäänud kahe süüdistava roll oli oluliselt väiksem.

Noorukid avaldasid internetileheküljel www.hinnavaatlus.ee erinevate kasutajanimede all kuulutusi, kus pakuti müüa esemeid, nagu näiteks mobiiltelefone, fotoaparaate, sülearvuteid jne. Tegelikkuses süüdistatavate valduses selliseid esemeid ei olnud.

Kannatanutel paluti kolmanda isiku arvele kanda üle vastav summa raha ning seejärel lubati kaup talle kätte toimetada, mida aga ei tehtud. Kolmandate isikute arveldusarvete numbreid kasutati vahelejäämise vältimiseks ja need saadi enda valdusesse erinevaid ettekäändeid tuues.

Kasutati ka vastupidist skeemi. Süüdistatavad helistasid müügikuulutuse peale, esinedes mingi asja ostmisest huvitatud isikutena ning lubades maksta kannatanutele raha pärast kauba kätte saamist. Seda aga ei tehtud.

Mõnel juhtul väitsid süüdistatavad, et on juba raha üle kandnud, kuid erinevate pankade tõttu pole see veel müüja arveldusarvele jõudnud.

Lisaks süüdistab prokurör üht 18-aastast noorukit mitmes varguses, mis pandi toime ajavahemikul 2006. aasta 1. juunist kuni tänavu 24. juunini.

Prokuratuur paneb inimestele südamele, et internetist kauba ostmisel ja selle müümisel tuleb olla ettevaatlik ning võimalusel kontrollida isiku tausta, kellega ostu-müügitehingut kavatsetakse. Samuti ei tohiks maksta raha kauba eest enne, kui see on kätte saadud. Kindlasti ei tohiks võõrastele inimestele avaldada oma pangaandmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles