Sirje Niitra: las olla nii kui on

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra.
Sirje Niitra. Foto: Peeter Langovits

See tundub praegu olevat Pirita ühe piirkonna elanike suhtumine lähedusse rajatavasse Maxima kauplusse. Mis on tegelikult mõistetav, sest igal juhul on parem ja mugavam säilitada status quo.

Jutud vaiksest rannapiirkonnast ei pea aga paika, sest pood tuleb tiheda liiklusega Merivälja tee äärde, kus ööl ja päeval suured ja väikesed autod vuravad. See müra on üpris kaugele kosta.

Kui palju tekitavad müra juurde kauplust teenindavad kaubaautod, pole teada. Küll on aga teada, et need hakkavad kulgema mitte Mähe teed, vaid Merivälja teed pidi, mis jääb Andrekse ja Puki teest, kus protestijad elavad, kaugele. Selle loogika järgi peaks saama sõdida ka kära- ja tolmurikka teeremondi või uue bussiliini avamise vastu.

Esimesel juhul võiks kära tõsta need, kes jala käivad, ja teisel jälle need, kes autoga sõidavad. Ma ei liigitaks inimesi rikasteks ja vaesteks, ometi on teada, et piirkonnas elab väga jõukaid ja edukaid inimesi, kes on läbipääsu oma tänavatele teiste jaoks sulgenud.

Just nemad, kes oma majade vahel isegi jalgrattaga sõita ei luba, ongi kõige ägedamad poevastased. Ühe argumendina on kõlanud, et supermarketi lähedus kahandab kinnisvara väärtust.

Samas teavad kinnisvaramaaklerid hästi, et üks esimesi asju, mida huvilised endale kodu soetades küsivad, puudutab just kaupluse lähedust. Ilmselgelt on lapsekäruga mõnesaja meetri kaugusele poodi kõndida, kus pealegi kõik eluks vajalik olemas, märksa mugavam kui auto või bussiga mitme kilomeetri kaugusele sõita.

Nõnda võib piirkonna väärtus elupaigana hoopis tõusta. «Kas meie tänava lõppu uut elurajooni ehitades meie käest küsiti, kas me tahame, et liiklus siin tiheneks, mets maha võetakse ja senine kaunis vaade kaoks?» küsis üks Merivälja elanik.

Ta ei saa aru, kuidas nüüd saavad mõned uuselanikud takistada tuhandete elanike huve teeniva ostukeskuse ehitamist. Mis saab edasi? Tundub, et Maxima vastased järele ei anna. Ehkki neid on vähe alles jäänud, sest lähima ridamaja boksid on Maxima juba ära ostnud, on nad vastu igal juhul ja neil on tuntud advokaatide näol tugev jõud taga.

Maxima on pannud projekti alla suure summa raha ja ei kavatse ka nii lihtsalt taganeda. Selge on ka see, et mingit hotelli, nagu näeb ette praegune planeering, nad rajama ei hakka. Kui Puki ja Andrekse tänased elanikud endale krundid soetasid, pidi neile olema teada, et Merivälja ja Mähe tee nurga peal asuva krundi puhul on tegu ärimaaga.

Linnaosa halduskogu leidis toona ja leiab nüüdki, et korralikku suurt kauplust on Pirita elanikele rohkem vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles