Ministeerium: aastane inflatsioon pidurdub sügisel

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaupade hinnad on Eestis võrreldes aastatagusega tõusnud ligi 10,8 protsenti. Pildil poeketi Prisma külmutatud hindadega toidukorv.
Toidukaupade hinnad on Eestis võrreldes aastatagusega tõusnud ligi 10,8 protsenti. Pildil poeketi Prisma külmutatud hindadega toidukorv. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusministeeriumi hinnangul võib augustis aastane inflatsioon elektrihinna tõusu tõttu ajutiselt kiireneda, kuid sügiskuudel on siiski oodata inflatsioonitempo aeglustumist.

Rahandusministeerium hinnangul mõjutasid juulikuu hinnataset osade toodete allahindluste lõppemine, väliskeskkonna mõjud ning hooajalised põhjused.

Kui toidu kallinemine oli osalt seotud värske puuvilja ja marjade müügiletulekuga, samuti suvekuudele iseloomuliku mittealkohoolsete jookide hinnatõusuga, siis alkoholi hinnakasvu  põhjuseks oli eelneva kuu allahindluste lõppemine, mille järel korrigeeriti hindu suuremal määral, selgitab rahandusministeerium.

Toitlustusteenuste kallinemise põhjuseks on elavnenud turism ning ka toidu tooraine kõrge hinnatase välisturgudel, mis on tekitamas kaudseid mõjusid.

Ühistranspordi hinnakasvu puhul on rahandusministeeriumi hinnangul tegu kütusehindade tõusu kaudsete mõjudega.

Hinnatõuse aitas aga osaliselt tasakaalustada riiete ja jalatsite hooajalised allahindlused, samuti prügiveo odavnemine.

Kuigi augustis võib rahandusministeeriumi ootuste kohaselt aastane inflatsioon ajutiselt kiireneda elektri kallinemise tõttu, toovad sügiskuud kaasa inflatsiooni aeglustumise. Seda lubab oodata toiduhindade stabiliseerumine maailmaturul ning paranenud saagikus Euroopas.

Samuti hakkab mõjutama tugevnev võrdlusbaas, kuna eelmise aasta sügiskuudel toimunud toidu kallinemine langeb aastasest arvestusest välja.

Eurotsoonis aastase hinnatõusu aeglustumist  2,7 protsendilt 2,5 protsendini taga on rahandusministeeriumi hinnangul tõenäoliselt paremast saagikusest tingitud aiasaaduste odavnemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles