Lumekoristuseks võib labida asemel soetada ka aiatraktori või lumefreesi

Andris Tammela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus Tallinnas.
Lumekoristus Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Tänu nädalavahetuse lumetormile on suvepealinna kauplused lumelabidatest peaaegu tühjaks ostetud, kallima lumekoristustehnika vastu tuntakse seevastu vähem huvi.


«Oleme müünud viimase kolme päevaga lumelabidaid ja -sahkasid ligi 15 korda rohkem kui kogu eelmise talvega kokku,» rääkis Pärnu Postimehele Papiniidu tänaval Silla keskuses asuva kaupluse Bauhof juhataja Tiia Pärna.

«Erilist valikut praegu polegi, aga juba täna õhtul (eile - toim) tuleb kaupa juurde.»

Pärna teada eelistavad inimesed selgelt labidaid sahkadele ja kaubamärkidest on populaarseim Fiskars. «Kui tahad ikka mitu aastat tööd teha, on Fiskars kindlaim valik,» lausus Pärna.

Kõige minevamad labidad hinnaga 283 krooni olid eile Bauhofis küll otsas, ent peaks täna taas saadaval olema. Odavamad lumelabidad olid müügis 153 krooniga, autojuhtidele mõeldud väiksed lumelabidad 175 krooniga. Väga hästi lähevad Bauhofis lastelabidad, mille saab alates 49 kroonist. Samuti minevat väga hästi kelgud.

Bauhofis on piiratud sortimendis saadaval lumefreesid, mille hind algab 6499 kroonist, kuid vastupidiselt labidatele freese väga palju ei osteta.

Pärna teatel mõtleb Bauhof aga eesootava sula peale ja sellepärast pandi soodushinnaga müüki kummikud.

Tuleval nädalal on Silla keskuse päevad, kui keskuse kõigis kauplustes on eripakkumised. Bauhofis on laupäeval kell 12 töötuba, kus kõigile soovijaile õpetatakse tasuta kinkekarpide valmistamist.

Ehitajate tee äärde jäävas kaupluses Foral olid eile samuti lumelabidad otsakorral. Forali juhataja Andres Karugi soovitas Fiskarsi kaubamärki.

Lumelabidaid on kahte tüüpi: plastist labidas hinnaga 330 krooni sobib paremini lume koorimiseks, kerge alumiiniumlabidas hinnaga 435 krooni aga lume viskamiseks. Klassikalise alumiiniumservaga plastlumelabida saab Foralist 230 krooniga.

«Kõige enam eelistataksegi klassikalist labidat,» teadis Karu. «Samal ajal võiks platsi puhastamiseks kasutada kerge lume puhul hoopis sahka.»

Lihtsama lumesaha saab Foralist alates 690 kroonist. Tugevdatud metallraamiga saha eest küsitakse 1190 krooni.

Puhur asendab labidat

«Inimesed ei tea, et lehekoristuspuhurit saab kasutada lumepuhumiseks,» tähendas Karu. «Tehnika ostmisega on nii, et kui alguses võetakse labidas, tullakse suurema lumega kolmandal päeval tehnikat kaema.»

Puhur lööb lume lahti ja eelis on see, et lume saab puhuda suurema vaevata endale soovitud suunas.

Karu teada saab ideaaloludes puhuriga ühe tunniga lumest puhtaks kuni 5000ruutmeetrise platsi. Puhurite hinnad algavad 7999 kroonist.

Kasulikud tööriistad on lumefreesid, mis tõstavad lume üles ja puistavad suunda, kuhu inimene soovib.

Üheastmeline lumefrees on Karu kinnitusel ideaalne masin sissesõiduteede ja Uni kivi platside puhastamiseks.

«Freesil on kummiäärega viskepropeller, mis tõmbab maa täiesti puhtaks,» tutvustas Karu.

Kaheastmeline lumefrees loobib lume 7-8 meetri kaugusele. Freesi pluss on Karu ütlust mööda peale korraliku pinnapuhastuse ja lume hunnikusse loopimise see, et sellega on mugav koristada igasugust lund ja frees saab edukalt hakkama märja lumega. Kuid suurte alade puhastamine freesiga on tülikas.

Aiatraktoriga saab platsi puhtaks

Kel kodus aiatraktor, see võib masinat edukalt lumekoristuseks kasutada. Traktoriga on mugav puhtaks lükata isegi suuremaid platse.

Lumekoristuseks tuleks traktorile soetada lisavarustust: ratastele ketid või raamile lisaraskused, et masin lumes jänni ei jääks.

Peale selle tuleks traktorile osta sahk või lumefrees.

«Traktori frees on tavalisest topelt laiem,» tutvustas Karu. «Sellega on töö märksa mugavam ära teha kui labidaga. Tööpõhimõte on tal samagune nagu tavalisel lumefreesil. Vajadusel pakume saha või freesi paigaldamise teenust.»

Foralist leiab sobivaid sahku kõigile traktoritüüpidele, samuti on lai valik freese.

Sahkade hinnad algavad 4600 kroonist ja freeside hinnad 20 000 kroonist. Traktori ketikomplekti saab alates 1600 kroonist.

Karu kinnitusel on aiatraktori lumekoristuse jõudlus ligi 9000 ruutmeetrit tunnis. Esimese kolme lumise päevaga on Foral müünud üle kümne lumesaha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles