Uuring: saasteaineid leidub kodudes üllatavalt palju

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värskest USAs tehtud uuringust selgus, et inimestele tuleb suure üllatusena fakt, et ka armsas ja turvalisena näivas kodus võib kokku puutuda hulga mürgiste kemikaalidega.

Uuringu põhiautor Rebecca Altman kirjutab teadusajakirja Health and Social Behaviour detsembrinumbris, et inimesed seostavad saasteaineid enamasti mastaapse keskkonnareostusega, mitte igapäevaelus tavaliseks saanud asjadega nagu elektroonikaseadmed, puhastusvahendid, kosmeetika ja toidupakendid, vahendas Vikerraadio saade «Tervist!».

Altman uuris koos kolleegidega ameeriklannade reaktsioon infole, mis puudutas nende kodus ja kehas leiduvaid saasteaineid. Selgus, et enamik naisi oli üllatunud ja hämmingus, kui nägid pikka nimekirja mürgistest kemikaalidest, mis avastati nende kodude õhus, tolmus ja nende kehast (uriinist, verest). Saasteaineid oli hulga ka majades, mille lähistel polnud tööstusettevõtteid ega prügilaid.

Altman nimetas kodusaastet ühiskonna pimetähniks – sellest ei räägita ja puudub piisav teave, näiteks selle kohta, millised kontsentratsioonid inimese tervisele ohtlikud on.

Osa teadlasi on väljendanud muret, et sellealase teabe levitamine võib külvata hirmu ja ärevust. Kuid Altmani tehtud uuringu tulemused näitasid, et pigem hakkavad inimesed teema vastu rohkem huvi tundma ja lisateavet otsima.

Health and Social Behaviouri veebiversioonis saab lugeda ka uuringu tulemusi kajastava artilkli täisversiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles