Põllumajandusminister: Eestis vaba konkurents ei toimi

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Teet Malsroos

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi hinnangul on Eestis terve konkurentsi toimima hakkamises väga spetsiifilised probleemid ning põhiline valupunkt on maaletoojate ja kokkuostjate vähesus.

«Väiksel turul ei teki konkurentsi, tekivad eramonopolid,» selgitas minister ning imestas, miks selles kontekstis viimasel ajal põhiliselt suhkrust räägitakse. Nii on Seederi sõnul Eesti turu spetsiifiline probleem, et euroliidu üks alustalasid - vaba ühisturg ja konkurents - samal kujul nagu näiteks Soomes-Rootsis, ei toimigi.

Paralleelina euroliidu kui terviku ja Eesti-sisese konkurentsi erineva toimimise vahel toob ta aga maa-ja linnapoe erineva hinnakujunduse.

«Kehtib sama analoogia nagu maapoes, kus on kaubad on kallimad kui linnas suures kaubanduskeskuses,» selgitas Seeder. «Väiksel turul ei teki valikut, ei teki huvi turule tulla.»

Kõige kritiilisem on olukord esmatarbekaupade juures.

«Esmatarbekaubad tervikuna on Eestis kriisiajal  kiiremas tempos kallinenud kui kõrgema ostujõuga riikides. See on üldine probleem, kuna ostujõu langedes muud kaupa lihtsalt ei osteta nii palju.»

Ministri sõnul ei tasu hinnatõusu taga näha olevate konkurentsiprobleemide juures siiski rünnata kohe jaekaubanduskette. «Ma arvan, et Achilleuse kannaks on ikkagi maaletoojad, neid on lihtsalt liiga vähe.»

Nii on Seederi hinnangul ainsaks teeks hinnakujunduse läbipaistvuse suurendamine, uutele tulijatele turuletuleku lihtsamaks tegemine ja avatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles