Peegel võib aias imet teha

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiale annab lisaks veepegeldusele ilmet juurde ka päris peeglite kasutamine.
Aiale annab lisaks veepegeldusele ilmet juurde ka päris peeglite kasutamine. Foto: SCANPIX

Peegel ei ole küll tavapärane aiakujunduselement, kuid siiski võib üks või mitu peeglit luua teie aias üllatava visuaalse efekti ning muuta aeda tundmatuseni.

Eriti just Inglismaal, Saksamaal ja Hollandis võib aiandushuviline avastada, et sealsetes aedades kasutatakse oluliste kujunduselementidena nii väikseid kui ka väga suuremõõdulisi peegleid.

Vaata pilti siit.

Loomulikult ei hoita peegleid aias aastaringselt. Seetõttu tuleks talvekuudeks need eemaldada, puhastada ja asetada sobivasse hoiukohta kuniks järgmise kevadeni. Nii saate peeglit kasutada välitingimuses ehk ligikaudu 6 kuni 8 aastat.

Siinkohal võivad aiaomanikud esitada küsimuse, et kas selline peeglite kasutamine aias ei ole ohuks lindudele, kes arvavad, et seal paistab vaba ruum, kuhu saab lennata. Üldiselt on see võimalus minimaalne, kui peeglid ei ole just ülisuured ega peegelda põhiosas sinist taevast. Siin ei saa olukorda võrrelda siseruumidesse sattunud linnuga, kelle ainus eesmärk on lennata valguse poole ehk siis vastu aknaklaasi. Avatud hooviruumis on linnul piisavalt ruumi ja ka taju, kuhu poole lennata.

Peegliga saab aias juhtida päikest ja valgust just sinna, kus seda võiks olla rohkem  ja lisada sellega rohkem elavust.

Vaata pilti siit.

Aed valgemaks ja suuremaks

Peegli võib osta täikalt või odavmüügist ning kasutada tasuks neid just aia ja hoonete välisseinade pimedamates nurkades, kus tundub olevat sünge ja hämar. Isegi kui puudub otsene praktiline vajadus mõne paiga või nurga valgustuseks, on see ikkagi silmale ja puhtalt efekti mõttes huvitav ettevõtmine. Taimede olemasolu annab aga hoopis tunde tegelikust märksa lopsakamast loodusest.  

Kaunilt raamitud peegel toimib ka aknana seinas, kui see on näiteks paigaldatud terrassile. Või täidab elava ja pidevalt muutuva abstraktse maali rolli. Samuti on peegli kasutamine hea viis lisada terrassile valgust ja laiust. Vahekäik või teerada mööda maja äärt võib tunduda pikk, kitsas ja pime, kuid kui lisate sinna näiteks mõned suuremad peeglid, siis muutub teerada märksa laiemaks ja valgemaks.

Kui teie aed tundub teile liiga tilluke, siis suur peegel näitab teie aeda suurema ja võimsamana. Efekt on võimas, sest tänu peegeldusele jätkub aed isegi seal, kus see lõpeb ehk on sedasi palju suurem kui see tegelikult. Siiski tuleks arvestada, et liiga suured ja madalal asetsevad peeglid ei sobi aeda, kus mängivad väikesed lapsed või suured koerad.

Allikas: fpn.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles