Eesti brokolist avastati mullu tervisele kahjulikus koguses taimemürke

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brokoli ehk spargelkapsas.
Brokoli ehk spargelkapsas. Foto: Liis Treimann

Mullu uuriti Eestis müüdavate puu- ja juurviljade taimekaitsevahendite jääkide sisaldust pea 300 korral. Lubatust enam sisaldasid kahjulikke jääke vaid vähesed proovid, kuid ometi paistis ületajate seas musta lambana silma spargelkapsas.

Veterinaar- ja toiduameti andmete järgi leidus kemikaalide jääke lubatust enam ühel juhul Hispaania päritolu brokolist ning kahel juhul Eestis kasvatatud brokolist. Rikkumised liigitas amet inimese tervist kahjustavateks ning partiid korjati müügilt.

Brokkoli paistab väheste piirnorme ületavate viljade seas välja ka üle-eelmise aasta proovide kokkuvõttes. Siis leidus brokolis lubatust rohkem taimekaitsevahendite jääke neljal korral – kahel korral Hollandist ja kahel korral Hispaaniast pärit partiidest.

Kontrollimisega tegeleva vet- ja toiduameti büroo peaspetsialist Kaja Sepper ütles, et kuigi need tulemused heidavad brokolile halba varju, ei saa seda üheselt nimetada mustaks lambaks. «Viimastel aastatel on seda rohkem uuritud ja seetõttu on ka leide rohkem,» sõnas ta.

Samuti märkis Sepper, et kahjulikke kemikaale kartvad ülitundlikud inimesed ei peaks brokoli söömist pelgama, kuna see ei ole eestlaste traditsioonilisel toidulaial kuigi sagedane ja suurtes kogustes tarbitav toiduaine.

«Siinkohal tuleb siiski meeles pidada, et toituda tuleb mitmekesiselt ja vaheldusrikkalt ning tarbida kõiki toiduaineid mõõdukalt,» nentis ta.

Lisaks brokolile oli mullu lubatust enam taimekaitsevahendite jääke kahel korral India viinamarjades ja ühel korral Türgi päritolu aprikoosides.

286-st proovist 152 proovi ei sisaldanud aga ühtegi jääki ning ülejäänud jäid Euroopa Liidus paika pandud normide piiresse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles