Õiguskomisjon: töölepinguseadus jõustub 2009. aasta juulist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingud ei ole nõus uue töölepinguseaduse jõustamisega 2009. aasta juulist.
Ametiühingud ei ole nõus uue töölepinguseaduse jõustamisega 2009. aasta juulist. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Riigikogu õiguskomisjon määras uue töölepinguseaduse jõustumise ajaks 1. juuli 2009. Ametiühingute seisukoha järgi on selline otsus kasulik eelkõige tööandjatele.

Ametiühingute keskliidu seisukoht on jätkuvalt, et seadus peaks jõustuma 1. jaanuarist 2010 ehk nii nagu alguses kokku lepitud.

«Täna on päevselge, et selle seaduse varasemast jõustamisest võidavad eelkõige tööandjad, kes hoiavad koondamishüvitiste pealt kokku sadu miljoneid kroone, kuna uue seaduse järgi hakkab koondamishüvitisi osaliselt maksma töötukassa,» lausus ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga.

Tema sõnul tõstatus õiguskomisjonis veel terve rida küsimusi, näiteks kohtunike koolitamine uue seaduse osas. Taliga andmetel on kohtunike koolitus ette nähtud järgmise aasta sügiseks, kuid võimuliidu plaanide järgi jõustuks seadus juba suvel.

Isegi kui koolitust varasemaks tõstetakse, kahtleb ta, kas kõik kohtunikud jõuavad selle nii lühikese ajaga läbida. Lisaks tuleb koolitada töövaidluskomisjonide liikmeid.

«Uut töölepingu seadust ei saa niimoodi rakendada, et need inimesed ei ole koolitatud,» lausus Taliga.

Võimuliit soovib töölepinguseaduse jõustada kokkulepitust varem, kuna see muudaks tööturu senisest paindlikumaks ja mõjuks positiivselt majandusele.

Seaduse paragrahvid, millega kaasneb rahaline koormus riigieelarvele, jõustuksid siiski 2010. aasta algusest. Nende hulka kuulub ka punkt, mis näeb ette töötutoetuse tõstmise pooleni üleriigilisest alampalgast.  

Seaduseelnõu läheb riigikogus teisele lugemisele 10. detsembril, lõpphääletusele 17. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles