Talunik: teisedki võiks tee ääres juurikaid müüa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Kajava tee ääres ostjaid ootamas.
Ilmar Kajava tee ääres ostjaid ootamas. Foto: Raigo Pajula

Haljalas, otse mereranda viiva tee ääres on juba aastaid üleval silt, mis teatab, et müügil mitut sorti köögivili, ja ostjaid jagub siin aastaringi.


Põhiliselt peatuvad tomatit, kurki, kartulit ja muud värsket ostma kutsuva sildi juures möödasõitvad puhkajad ja turistid, keda nüüd küll juba vähemaks hakkab jääma.

Ilmar Kajava, kes tee ääres peatuva auto peale kohale kiirustab, on üdiselt äriga rahul. Tal on praegu pakkuda kurki, tomatit, küüslauku, sibulat ja kabatšokki. Kevadel saab maasikat ning kartul, kapsas, porgand ja peet on aastaringi müügil.

Kraam on ahvatlevalt värske ja hea hinnaga - kurgikilo saab praegu 80 sendi ja ilusad lõhnavad tomatid kõigest ühe euroga.

Talumees ütles, et nn tänavamüüki hakkas ta tegema inimeste pealekäimisel. Algul ei müünud ta kohapeal midagi, vaid viis läheduses olevasse Grossi poodi või Tallinna turule, aga puhkajad hakkasid ise küsima.

«Nägid kasvuhooneid ja küsisid, ega te kõike seda ometi ise ära söö,» selgitab ta. Vastavalt nõudlusele on ta nüüd välja valinud ka hästi vastupidavad sordid.

Ostjate seas on olnud eri rahvuste esindajaid, viimati käisid koguni hollandlased Eesti põllumehe kasvatatud viljade head väljanägemist kiitmas.

Kajava sõnul võiks meie maateede ääres värske kraami müüjaid rohkem olla. Praegu kohtab neid põhiliselt Lõuna-Eesti kandis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles