Suur üleeuroopaline test selgitas välja paremad telerid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kümneid maailma tarbijaorganisatsioone ühendav konsortsium International Consumer Research & Testing (ICRT) võttis luubi alla üle 300 teleri 15 tootjalt ning reastas ligi 100 hindamiskriteeriumi põhjal paremad aparaadid.

ICRT-sse kuuluv Norra tarbijakaitseamet analüüsis mahuka testi tulemusi ja tegi ülevaate nendele tootjatele antud hinnangutest, mille erinevaid mudeleid osales testis rohkem kui kümme. Selliseid tootjaid oli kaheksa ning neilt pärit mudeleid oli testis kokku 261. Enamik teleritest olid LCD-tüüpi ning ekraanide suurused ulatusid 26-tollist 52-tollini.

Selle analüüsi järgi oleks paremate telerimarkide esikolmikud järgmised:

LCD-klass

  • Kuld: Loewe. Saksa premiumklassi tootja Loewe testis osalenud mudelid said keskmiselt 65,5 punkti 100st võimalikust. Loewe parim mudel (Loewe IND 32 COM SOUND LED 100/Cl+DR+) jõudis 307 teleri seas neljandale kohale ning kõige kehvem (Connect 26) oli 208. kohal. Samas teenis üheksa kümnest testitud mudelist rohkem punkte kui testi üldine keskmine punktisumma (59,6 punkti).
  • Hõbe: Sony. Sony teine koht on hea uudis tavatarbijatele, kuna Loewe telerid on üldiselt üsna kallid ja mõeldud pigem tõelistele entusiastidele. Sony telerid teenisid testis keskmiselt 63,5 punkti ning 78 protsenti mudelitest teenis punktisumma, mis ületas testi üldise keskmise tulemuse. Parim Sony mudel (KDL-40HX700) troonis lausa teisel kohal ning kõige kehvem (KDL-40EX600) oli 274. Sellest võib järeldada, et mudelite kvaliteet kõigub ühe tootja puhul üsna palju.
  • Pronks: Samsung. Samsungi telerid teenisid testis keskmiselt 61,8 punkti. Ligikaudu pooled mudelid said üldisest keskmisest enam punkte. Samuti kuulus Samsungi mudelile LE40C750 73,7 punktiga testi üldvõit. Samsungi kehvim mudel (UE40B7000) oli 268. kohal.

Arvestades aga vaid pildikvaliteeti, millest enamik inimesi teleri ostmisel peamiselt lähtuvatki, oli esikolmik vastupidine ehk esimene Samsung, teine ikka Sony ja kolmas Loewe.

Plasmatelerite klass

Nagu juba märgitud, oli plasmatelereid testis vähe (27: 15 mudelit Panasonicult, 5 mudelit Samsungilt, 7 LG-lt) ning nende tulemused olid üldiselt ka madalamad kui LCD-teleritel.

  • Kuld: Samsung. Mudelite keskmine tulemus oli 55,1 punkti 100st ning plasmatelerite üldarvestuses kuulus lõunakorealastele kolmikvõit (esimene PS50C6970, teine PS42C450, kolmas PS50C550). Samas kannavad ka kõige kehvema punktisumma saanud kaks viimast telerit Samsungi märki (PS42B450B1W ja PS42B451).
  • Hõbe: Panasonic. Mudelite keskmine punktisumma oli 54,9 ehk siis vaid õige pisut enam kui kullaomanikul. Kümme 15-st testitud mudelist sai testi üldisest keskmisest enam punkte. Parim mudel neljandal kohal (TX-P46VT20E), kehvim 24. kohal (TX-P50VT20E).
  • Pronks: LG. LG ei hiilanud testis LCD- ega plasmamudelite osas. Samas pole kaotus väga suur. Plasmamudelite keskmine tulemus oli 53,5 punkti ning parim mudel (50PX950) saavutas üheksanda koha.

Ka vaid pildikvaliteeti arvestades oli plasmatelerite osas tootjate järjestus sama.

Kõiki telereid testiti laboris ning hindamiskriteeriumide sekka kuulusid näiteks erinevad pildi- ja helikvaliteedi näitajad, lisavõimaluste ja erinevate ühenduste olemasolu ning samuti hinnati kasutajasõbralikkust. Viimase kriteeriumi all hinnati muu hulgas kasutusjuhendit, pulti, ilma puldita seadistamise võimalusi, menüüd, käivitusaega ning kanalite seadistamist.

Materjale Norra tarbijakaitse lehelt saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles