Statistikaameti selgitus, kuidas saab 2,3 euroga päevas söönuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit. Illustreeriv foto.
Toit. Illustreeriv foto. Foto: Liis Treimann

Statistikaameti viimane leibkonna eelarve uuring sedastas, et ühe pereliikme kohta kulutavad eestimaalased keskmiselt vaid 2,3 eurot päevas, mis tundub kogenud toiduvalmistajatele ääretult vähe. Nüüd avaldas amet antud teemal omapoolse selgituse.

«Esmapilgul võib 69 eurot kuus ehk 2,3 eurot päevas tunduda liiga väike summa. Toiduainete pideva hinnatõusu taustal tekib küsimus, kuidas sellise raha eest söönuks saab. Samas kui korrutada see summa leibkonnaliikmete keskmise arvuga, saame näiteks kolmeliikmelise leibkonna kuu keskmiseks toidukuluks 207 eurot ehk 50 eurot nädalas, mis ei tundugi enam nii väike summa,» kirjutas ameti sotsiaaluuringute talituse juhataja Piret Tikva statistikablogis.

Samuti tõi Tikva välja, et toidukulutused erinevad leibkonnatüübiti. Kolmeliikmelise leibkonna toidukulud on 64 eurot liikme kohta kuus, mis on Eesti keskmisele kõige lähemal. Kolme ja enama lapsega leibkonna toidukulutused aga küündivad ainult 48 euroni liikme kohta. Üksikute inimeste ja lasteta leibkonna toidukulutused on kõige suuremad ning jäävad 80–100 euro vahele.

«See näitab, et üksi söömine tuleb kõige kulukam. Ostes aga suuremale perele, on hädavajalik toidukulusid kokku hoida ning toitu on võimalik palju ratsionaalsemalt liikmete vahel jagada,» nentis ametnik.

Leibkonna eelarve uuringus kogub statistikaamet andmed päevik-meetodi, mis tähendab, et uuringus osalejad  kirjutavad kahe nädala jooksul kõik tehtud kulutused päevikusse või lisavad päevikule poest saadud tšekid. Mullu tehtud uuringus osales 3600 leibkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles