Vareste tõttu läks aia taha kümne hektari kapsasaak

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagro kapsapõld, kus saak vareste tõttu kesiseks jäi.
Sagro kapsapõld, kus saak vareste tõttu kesiseks jäi. Foto: Priit Simson

Sagro juhatuse esimehe Kalle Reiteri meel on majandi kapsapõldu näidates mõru – kevadel kiskusid varesed heast peast äsja istutatud kapsataimi nii palju üles, et kümne hektari saak läks aia taha.


«Sellist asja pole meil varem olnud - ei tea, mis neil hakkas, sest ega nad neid söö. Hirmutasime ja tegime kõva pauku, aga jagu neist ei saanud,» rääkis Reiter. Ta lisas, et keegi ei osanud ka tarka nõu anda, mis lindudega ette võtta.

Vaenlasi on põllumeestel aga palju rohkem, selgus jutuajamisel kartuli õppepäeval osalenud talunikega. Näiteks rääkis üks Saaremaa mees, et neil tegid tänavu palju paha metskitsed, kes samuti taimi üles võtsid. Sookured toksivad jälle põllu peal meeleldi kapsapäid katki ja teevad muud pahandust.

Metssead on vana nuhtlus, kuid neist isegi veel hullemad on Reiteri sõnul «kahejalgsed metsanotsud». Sagro Laagri külje all paiknevatel kartulipõldudel võib nende töö vilju näha.

Äärmised vaod on üles võetud, kuid väikesed mugulad maha jäetud. Rada asulast on sinna lausa sisse tallatud. «Kui neid jälgi mööda minna, peaks jõudma Nõmme turule välja,» avaldab Sagro juht arvamust.

Kratid on käinud ka sama firma peedi- ja kapsapõllul. «Tundub, et mõnel on kohe selline hobi võõra põllu pealt matti võtta,» ütleb Sagro avamaa agronoom Marko Eensalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles