Balbiino kaupleb Soome turul õiglaste jäätistega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balbiino Eestis müüdavate jäätiste puhul tuleb ostjal leppida sellega, et nendes sisalduva vanilje või kakao tootmises osalenud töötajaid ei kohelda alati kõige õiglasemalt. Soome müüb firma aga õiglaseid jäätiseid.
Balbiino Eestis müüdavate jäätiste puhul tuleb ostjal leppida sellega, et nendes sisalduva vanilje või kakao tootmises osalenud töötajaid ei kohelda alati kõige õiglasemalt. Soome müüb firma aga õiglaseid jäätiseid. Foto: Artur Sadovski

Balbiino hakkas juulist Soome turul müüma õiglase kaubanduse (Fairtrade) märgiga jäätiseid, mille valmistamisel kasutatud tooraine pole toodetud lapstööjõu ja orjatöö abil.

Selleks, et ekspordiks minevale vanilje- ja šokolaadijäätisele õiglase kaubanduse märki saada, tuli jäätisetootjal välja vahetada osa toorainest. Märgi saamiseks peab 50 protsenti toorainest olema Fairtrade-sertifikaadiga. Balbiino Soomes müüdavatel jäätistel on sellise tõendiga suhkur, kakao ja vanilje.

Eestis müüdavates jäätistes õiglase kaubanduse toorainet ei kasutata. Samas ei ole põhjust ka muretseda, et siinsed piimatootjad lapstööjõudu ja orjatööd kasutavad. Tavaliselt vahendajate kaudu ostetud vanilje ja kakao puhul tuleb seda aga ilmselt ette. «Suure tõenäosusega seda tehakse,» tõdes Balbiino turunduse ja sisekommunikatsiooni juht Enel Kolk.

Põhjendus sellele, miks ei pakuta eestimaalastele õiglaseid jäätiseid, peitub meie inimeste rahakotis. Õiglase kaubanduse märgiga tooraine ja tooted on oluliselt kallimad, Eesti inimesed pole aga taolise sotsiaalse lisaväärtuse eest nõus rohkem maksma.

Kokku kannab Fairtrade märki maailmas üle 3000 toote, teiste hulgas on oma õiglased kaubad olemas Santa Marial, Marks&Spenceril ja Nescafel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles