Kartulit ostes loe, mis pakendil kirjas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talukartul müüb 10 erinevat kartulisorti.
Talukartul müüb 10 erinevat kartulisorti. Foto: Priit Simson

Kartulit on väga palju erinevaid sorte, seetõttu tasub poes pakendilt uurida, milleks see konkreetne kartul sobilik on ja kuidas seda tarvitada tuleb.


Muidugi sõltub kartuli valik inimese maitse-eelistustest ja mõni küsib turul alati samu mugulaid, kuid ka uusi sorte tuleb pidevalt juurde.

Esmalt jagatakse kartulid valmimisaja järgi varajastest, keskvalmivateks ja hilisteks ehk talvekartuliteks.

Oja-Andrese talu peremees Peeter Rostin kiidab Toscanat, mis on kogu Euroopas hinnatud maitsva söögikartulina ja mida tema kasvatab teist aastat. See sort on põuale hästi vastupidav ja mugulad tänavu all ilusad - suured ja ümmargused.

Teiseks näitab Rostin Romerat, mis on ilusat punast värvi ja seest hästi kollane. Sellisena konkureerib Romera edukalt juba eestlaste seas populaarsust võitnud Lauraga. Selle kartuli pesa on hästi kompaktne ja kõik mugulad peenral ühes kohas koos - seega hea üles võtta.

Need, kes armastavad kartulipüreed, peaksid küsima Satinat, mis on mure pudrukartul ja väga hea maitsega. Sedagi kasvatatakse Eestis palju. Talukartuli müügijuht Priit Siimon ütleb, et see on raudselt tema eelistus number üks. Tema kinnistus mööda sobivad need mugulad ka praadimiseks. Sama muredaks keeb veel ka Secura.

Universaalsed kartulid, mis sobivad ka salati sisse, on Pritsess ja Campina. Varajastest soovitab Siimon veel Falviat, mis on teistest veidi tahkem.

Kümmet eri sorti pakkuva Talukartuli müügijuhi sõnul suuri kaubakette eriti kartuli maitse ei huvita ja kaup võetakse sisse eelkõige tarnekindluse, hinna ja väljanägemise alusel. Seevastu turul valib inimene kartulit eelkõige maitse järgi ja enamasti seda, mida juba varem maitsnud ja mis on meeldima hakanud.

Talvekartulit tasub tema sõnul talveks ette osta neil, kel kodus head säilitustingimused. Kortermaja soojas keldris kipuvad need kiiresti käest ära minema. Mis hinda puutub, siis pole teada, milliseks see tänavu kujuneb, kuna saak pole veel salves. On aastaid, kus see on kevadeks kahekordistunud, aga vahel on kallinemine jäänud ka 20-30 protsendi piiresse.

Selle aasta saak tõotab Eestis hea tulla ja ka kasvatajaid on juurde tulnud. Praegu on hind igal juhul eelmise aasta tasemel. Mis saab pärast aastavahetust, ei osanud Siimon praegu öelda, sest ka Euroopas paistab kartulit tänavu piisavat ja tegu on turul vabalt kujuneva hinnaga.

Eesti on kartulimaa - siin süüakse aastas 100 kg kartulit inimese kohta, samas kui näiteks Saksamaal vaid 25 kg.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles