Lillesibulate istutamise meelespea

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nartsiss (Narcissus)
Nartsissid on looduslikult levinud Vahemere maades,  Kesk-Euroopas ja Ees-Aasias. Tänapäevaks on nendest iluaianduse tarbeks aretatud üle 10 000 sordi. Eestisse jõudsid nartsissid 18. sajandi alguses, olles tänapäeval koos tulpidega armastatumad kevadised aialilled.
Nartsiss (Narcissus) Nartsissid on looduslikult levinud Vahemere maades, Kesk-Euroopas ja Ees-Aasias. Tänapäevaks on nendest iluaianduse tarbeks aretatud üle 10 000 sordi. Eestisse jõudsid nartsissid 18. sajandi alguses, olles tänapäeval koos tulpidega armastatumad kevadised aialilled. Foto: Peeter Kümmel

September on parim aeg sibullillede istutamiseks. Vaata, millal ja kuidas seda teha ning milliseid soovitusi võiks veel silmas pidada.


Sügisel

1. Lillesibulate mahaistutamisega alusta septembris, sest näiteks nartsissisibul tahab juurdumiseks soojemat mulda. Samas tulbi jaoks on parim mulla temperatuur +9 kraadi, seega võib istutusaeg jääda ka oktoobrisse.

2. Sibullill tahab kasvada valgusrikkas ja päikselises kohas.

3. Vali lillesibulatele kergem toitaineterikas muld. Enne istutamist kaeva mulla hulka komposti või sügisväetist.

4. Lihtne reegel sibulate istutussügavuse arvestamiseks on: sibula õige istutussügavus on sibula enda kolmekordne kõrgus. Näiteks tulbisibul tuleb seega istutada 10-12 sentimeetri sügavusele.

5. Istutuskorv aitab tulbi- ja krookusesibulaid kaitsta näriliste eest, see väldib ka sortide segunemist peenras ja hõlbustab hiljem sibulate ülesvõtmist.

6. Varusta korvid nimelipikuga. Muidu ei pruugi enam kevadel meenutada, millise sordi õieilu sind kõige enam võlub.


Kevadel

7. Väeta sibullilli kevadel paaril korral lämmastik- või kompleksväetisega.

8. Kohe pärast õitsemist eemalda õievartelt seemnekuprad, jättes alles õievarred ja lehed.

9. Tulpe ja eriti hüatsinte on soovitatav võtta maast üles igal suvel kohe pärast lehtede kolletumist. Teisi sibullilli võid hoida mitu aastat samal kohal. Hoia üles võetud lillesibulaid õhurikkas ja varjulises kohas.

10. Sibulaid puhastades eralda tütarsibulad ning istuta need sügisel näiteks taga-aeda kosuma ja kasvama. Väikesed sibulad hakkavad õitsema 2-3 aasta pärast.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles