Piparmünti tasub kindlasti ise korjata või kasvatada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed ei salli piparmünti.
Sääsed ei salli piparmünti. Foto: SCANPIX

Enamik meist kasutab piparmünti tee valmistamiseks ja ehkki poes saab valida erinevate sortide vahel, ei saa me paki koostist ise kontrollida. Seepärast on ikka parem piparmünti oma käega loodusest korjata või siis ise kasvatada.

Piparmünt on mitmeaastane taim, mis kasvab ca 50 cm kõrguseks, seda nii päikeselises kui ka pooleldi varjulises paigas ning sobivaks pinnaseks on tavaline hea aiamuld. Selleks, et taimed hästi kasvaks, tuleks neid iga kahe aasta tagant jagada. Ka sügis on sobiv aeg piparmündi istutamiseks.

Tänapäeval meie aedades kasvav ja enim kasutatav piparmünt on hübriid, mis on saadud looduslike liikide vesimündi (Mentha aquatiaca) ja rohemündi (Mentha spicata) ristamisel. Kui taimele ilmuvad õienupud, on sobiv aeg nende korjamiseks ja kuivatamiseks, kusjuures temperatuur ei tohiks olla üle 25-30 kraadi. Sobiv on neid hoida õhukindlas kotis või suletud klaaspurgis. Kuid piparmünti võib ka sügavkülmutada. Piparmündilehti saab kasutada lisaks teele ka salatites, želeedes ja kastmetes.

Piparmünt sisaldab eeterlikku õli, parkaineid, mõruaineid ja karotenoide. Piparmündiõli kasutatakse farmaatsia-, parfümeeria- ja toiduainetetööstuses ning õli sisaldab 50% mentooli.

Meditsiinilise abivahendina olid piparmünt ja teised mündid kasutusel juba Vana-Kreekas, kus piparmündilehed olid traditsiooniliseks vahendiks seedehäirete puhul. Piparmünti kasutati ka nn inhaleeritavas vormis ülemiste hingamisteede probleemide ja köha puhul.

Head raviomadused

Vanad araablased jõid piparmünditeed energia ja tasakaalu saamiseks, ning ka sõpruse ja armastuse sümbolina. Piparmündiõli on populaarne ravim erinevate hädade puhul - näiteks ärritunud soole sündroomi, peavalu ja mittehaavandiliste maovaevuste puhul. Mentool, mis on valmistatud piparmündist, on tavaline koostisosa käsimüügis olevates hingamisteede haiguste, peavalu ja lihasvalu ravimites.

Teaduslikud uuringud piparmündiõli toime kohta näitavad, et õli võib pakkuda leevendust mõnede sümptomite nagu kõhupuhituse ja kõhuvalu puhul. Piparmündiõli ja köömneõli koos vähendavad samuti puhitust ja ebamugavustunnet kõhus.

Piparmündiõli määrimine vähendab valust tulenevaid sümptomeid pingepeavalu korral. Seetõttu tasub alati katsetada enne valuvaigistite kasutamist piparmündiõliga (mündiõli sisaldavate ainete). Piparmünti oma värskuses ja kergesti kättesaadavuses kasutatakse ka lõhna- ja maitselisandina igapäevastes hügieenitoodetes, näiteks hambapastas ja suuvees.

Allikas: kk.no

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles