Pesumaja teenuste kasutamine kogub populaarsust

Riina Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maie Belousova triigib Pesukarus särke õhu peal, nii ei jää pisemaidki kortsukesi.
Maie Belousova triigib Pesukarus särke õhu peal, nii ei jää pisemaidki kortsukesi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Järjest enam pärnakaid, kes ei saa või ei viitsi kodus pesu pesta ja triikimisega oma närve rikkuda, jätab selle töö pesumaja hooleks.


Voodiriiete ja särkide pesumajja viimine pole sugugi vaid poissmeeste komme. Pärnu kesklinnast Maxima uude hoonesse kolinud OÜ Pesukaru puhta pesu riiulid on pakke tihedalt täis, pesumasinad töötavad täie vungiga ja kõrval kastis on ootamas hunnikud musta pesu kottidega, kirjutab

Pärnu Postimees.

Asutuse juhataja asetäitja Signe Matiisen tõdeb, et tööd on palju ja klientuur lai: noortest pereemadest pensionärideni.

Üks sagedasemaid põhjusi, miks pesumajade teenust kasutatakse, on kuivatamisprobleem: rõduta ja tillukese vannitoaga korteris napib selleks võimalusi. Noored tunnistavad tihti, et triikimine ja pükstele viikide ajamine käib üle jõu. Pealegi loomulikult suur võit ajas.

Nii võtavadki kortermajade elanikud ühel päeval poodi minnes kaasa kilekotid musta pesuga ja järgmisel päeval piima järele tulles viivad ühtlasi koju pestud, kuivatatud, triigitud ja korralikult kokku volditud pesu.

Pensionär on sage klient

Kaubamajakas asuva pesumaja Kliin juhataja Peeter Varik ütles, et arvestatava osa nende klientuurist moodustavad pensionärid, kel pole enam jõudu ise pesuga mässata.

«Tihti on neil vana pesumasin üles öelnud ja uut ei jõuta osta,» lisas Varik. «Kui arvestada kulutusi pesupulbrile, veele ja elektrile, ei tulegi pesumajas pesemine koduga võrreldes oluliselt kallim.»

Pesemise hinnad on pesumajati erinevad, aga erinevused on vastuvõetavates miinimumkogusteski.

Kui mõni pesumaja võtab vastu vähemalt kolm või neli kilo pesu, võib näiteks Pesukarusse tulla kas või ühe asjaga ja hind arvutatakse grammide järgi.

«Meil käis just pensionär, tõi ainult ühe voodilina,» sõnas Matiisen. «Pesime, triikisime ja maksma läks see talle kaheksa krooni.»

Rannahotelli hoovis asuvas Ranna pesumajas maksab voodiriiete pesu 20 krooni kilo eest, aga vastu võetakse minimaalselt neli kilo. Arvestada võib, et ühe laia teki kott kaalub umbes kilo ja lina pool kilo.

Südalinnas asuv Sauberland võtab pesemiseks nii pisemaid asju kui voodipesu, kuid voodipesu saadetakse Ranna pesumajja. Voodipesu pestakse puhtaks 20 krooni eest, aga tooma peab vähemalt kolm kilo.

«Tihti käivad meil vanemad prouad, kellel kodus pole pesumasinat,» rääkis Sauberlandis kliente teenindav Aira Sooman. «Mõnikord olen lausa soovitanud veel asju juurde tuua, et saaks kolm kilo täis ja raha ei läheks klientidel asjata raisku.»

Särgid tahavad triikimist

Kui soovitakse pesumajja toodud rõivaid pesta, kuivatada ja korralikult kokku voltida lasta, saab selle eest maksta kilohinnaga. Kui aga soovitakse rõivaeseme eraldi triikimist, tuleb maksta tükihind.

Meeste päevasärkide triikimine nõuab suurt mässamist ja just neid tuuakse sageli triikimiseks pesumajja. Särgi pesemine, keemiline puhastamine ja triikimine maksab Pesukarus 35 krooni ja kliendikaardi korral 19. Kliinis küsitakse päevasärgi pesu ja triikimise eest 25 krooni.

Sauberlandis maksab ühe särgi pesu ja triikimine 35 krooni. Kui osta aga 449-kroonine sooduskaart, saab punkte kogudes särgi hooldatud ligikaudu 25 krooni eest. «Ärimehed, kes toovad teinekord oma särke lausa kümne kaupa, kasutavadki just seda sooduskaardi võimalust,» lisas Sooman.

Ranna pesumaja särke ei triigi, küll pestakse ja kuivatatakse rõivaid viisil, et need enam-vähem kortsudeta jäävad. Riiete pesu ja kuivatamine maksab 25 krooni kilo.

Kodus ajavad nii mõnegi pereema ahastusse plekid, mida isegi kõvasti reklaamitud vahenditega välja ei saa. «Ega meiegi saa kõikidest plekkidest jagu,» sõnas Matiisen.

Pesu pestakse Pesukarus Arieli pulbriga. Kui klient soovib, pesevad nad allergikutele mõeldud pulbriga. Samuti võivad kliendid ise oma pulbri tuua.

Peale pesu võib elukutselistele pesijatele viia näiteks villaseid vaipu, karvaseid mänguasju ja jalatseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles