Mis muudab ühe mobiiltelefoni nutikaks?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Viimasel ajal räägitakse üha enam nutitelefonidest, mille osakaal mobiiltelefonide kogumüügist ulatub prognooside kohaselt aasta lõpuks juba üle 50 protsendi. Aga milline üldse on nutitelefon ja kuidas ta erineb tavalisest mobiiltelefonist?


Kokkuvõtlikult öeldes on nutitelefon nutika operatsioonisüsteemiga telefon, millel on mugandatud võimalus teksti sisestamiseks. Nutikatest operatsioonisüsteemidest on globaalselt tuntumad Android, Symbian, iOS, Windows Mobile, BADA ja RIM; Eestis on neist enamlevinud Android, Symbian ja iOS.

Mugandatud tekstisisestust võimaldab füüsiline või siis puutetundlikul ekraanil kuvatud täisklaviatuur (arvutite maailmast tuttav QWERTY klahvistik) või puutepliiatsi kasutamine.

Sageli peetakse nutitelefoni tunnuseks puutetundlikku ekraani, kuid kõik puutetundliku ekraaniga telefonid siiski nutitelefonid ei ole. Ent kahtlemata on ekraani suurus ja kvaliteet nutitelefonide puhul üheks olulisemaks otsustusaluseks, kuna nendega kasutatakse palju mobiilset internetti.

«Nutitelefoni soetades tuleb silmas pidada, et need on loodud just internetikasutuse võimalusi silmas pidades ning seepärast on telefon juba tootja poolt seadistatud niimoodi, et temaga oleks lihtne internetti kasutada. Seepärast on soovitatav osta nutitelefonile juurde mobiilse interneti pakett, et seda kasutades oleksid arved kontrolli all ning telefon ei põhjustaks ootamatuid üllatusi iseenesest internetti minnes,» rääkis EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Kui ostetakse nutitelefon, kuid ei soovita sellega mobiilset internetti kasutada, tuleb kasutajal endal muuta telefoni seaded ja keelata telefonis mobiilse interneti kasutamine. Siinkohal tuleb kindlasti arvestada, et tehes telefonile näiteks Reset, taastatakse tehase seaded ning need tuleb kasutajal uuesti ära muuta.

Kui nutitelefoniga soovitakse internetti kasutada ainult Wifis, tuleb kasutajal endale väga hästi selgeks teha, mida tähendavad erinevad ikoonid telefoni ekraanil, et olla alati kindel, et teenust kasutatakse nimelt Wifi võrgus.

«Kui eelnev jutt tundus pisut hirmutav, siis julgustuseks olgu öeldud, et nutitelefonide kasutamine on tegelikult imelihtne ning kes on neid korra kasutama hakanud, ei taha reeglina enam vana telefoni juurde tagasi pöörduda,» ütles Sepp teema lõpetuseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles