Kihnu kümmekond eakat tegid arvutiga lähemat tutvust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marta Vambola sõidab koolituselt koju rahulolevana.
Marta Vambola sõidab koolituselt koju rahulolevana. Foto: Toomas Huik

Vaata Maailma sihtasutuse programmi «Ole kaasas» raames Kihnu koolimajas toimunud arvutiõppel osales 11 entusiastlikku üle 50 aasta vanust inimest - neist vanim juba 70-aastane.


Kihnu põhikooli väike arvutiklass täitub inimestega kiiremini kui korraldajad arvata oskasid. Ja kui tavaliselt istuvad täiskasvanud õppurid kursuse ootel vaikselt, siis siin on ruum nalja ja naeru täis. Esiteks on kõik omavahel tuttavad ja teiseks kihnlased lihtsalt ongi sellised lõbusad.

Kui kooli arvutiõpetaja Toomas Rämman küsib, kes on seda masinat varem näppinud, tõuseb kolm kätt. Üks naistest ütleb, et on vaadanud ilma ja teine, et horoskoopi lugemas käinud. Näinud on arvutit siiski kõik - enamus oma laste või lastelaste juures.

Seekordsetest õpilastest vanim, just eelmine päev 70 saanud Marta Vambola ütleb pärast õppust, et tema kirjutab Kihnu keeles üles saareelanike lugusid ja laule ning selleks ongi talle suuremat arvutioskust tarvis. «Mä käu ju selles kihnlaste pulmaansamblis Kihnumua laulmas ja suiti esineme turistidele,» lisab ta.

Marta oskas juba varem arvutit käima panna ja isegi sealt horoskoopi lugeda, aga nüüd sai kursustel julgust juurde ja lubab kõik lehed viimseni netist ära lugeda.

Vaata Maailma projektijuhi Kristi Kivilo sõnul on väga tähtis, et rohkem inimesi selle nii vajaliku uue kirjaoskuse endale kätte saaks.

Ta räägib, et aastal 2009 oli Eestis 300 000 inimest, kes arvutit ei kasutanud. Selle projekti raames võeti eesmärgiks vähendada nende hulka kolmandiku ehk 100 000 inimese võrra.

Projekt on olnud edukas ja esimeses etapis ehk aastatel 2009-2010 sai koolituse 54 000 inimest, lisaks nõustati 34 000 inimest. Tänavu alustati teist etappi, mille käigus jagatakse teadmisi arvutist ja internetist veel 10 000 Eesti elanikule.

Soovijate arv väheneb Kivilo sõnul seetõttu, et järjest raskem on motiveerida arvuti mittekasutajaid internetti tulema, sest kes on seda soovinud, on juba tee sinna leidnud.

Koolitused toimuvad tasuta üle riigi nii eesti kui vene keeles ja nii päris algtasemel kui veidi kõrgemal. Lisaks on üle Eesti loodud arvutiklubid «Ole kaasas», kus süüvitakse probleemidesse lähtuvalt konkreetsetest tööülesannetest. Seal toimub ka nõustamine.

Kivilo sõnul on eesmärgiks vähendada ühiskonnas infokihistumist, mis segab elust täiel rinnal osa saamast.

Koolitusest üksi on vähe, kui inimesel ei ole arvutit. Selle puuduse vähendamiseks on Vaata Maailma hakanud koguma ettevõtetest vanu arvuteid, korraldab vabatahtlike abiga nende kordategemise ja varustab uue tarkvaraga.

Nõnda lähevad arvutid uuele ringile lasteasutustes, pensionäride klubides, suurperedes, internetipunktides ja mujal, kus ei jagu nende ostmiseks raha. Soovijad võivad pöörduda projekti koordinaatorite poole, samuti need, kel vanu arvuteid üle kipub jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles