Tarbijahinnaindeksit mõjutas augustis enim toit ja eluase

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: Andres Teiss

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta augustis võrreldes juuliga 0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta augustiga 5,5 protsenti, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2010. aasta augustiga võrreldes 6,8 protsenti ja teenused 3,2 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta augustiga võrreldes tõusnud 7,7 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,7 protsenti.

Eelmise aasta augustiga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 10,8 protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust ligi poole.

Ligi veerandi tõusust andsid eluasemele tehtavad kulutused, millest omakorda kaks kolmandikku andsid aastataguse ajaga võrreldes 8,4 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte.

Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kohv (58 protsenti) ja suhkur (55 protsenti). Üle 30 protsendilise tõusu on läbi teinud veel õunad (37 protsenti), tangained (36 protsenti), taimeõli (36 protsenti) ja jahu (31 protsenti).

Munad olid tänavu 15 protsenti ja muu puuvili 13 protsenti odavam.

Juuliga võrreldes oli augustis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajaks elektri 8,3 protsendiline kallinemine ning köögivilja 9 protsendiline sesoonne odavnemine.

 Suuremat mõju avaldasid veel mobiilsideteenuste soodsad pakkumised, riietuse ja jalatsite soodusmüükide lõppemine, mootorikütuse 2,2 protsendiline hinnatõus ning 23 protsenti odavnenud kartul.

Võrreldes juuliga olid viinamarjad 36 protsenti ja värske kapsas 27 protsenti odavamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles