2012. aasta sügisest näeb kaabel-TVs vaid digipilti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihel.
Jüri Pihel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kohalikud kaabel-TV operaatorid eesotsas Starmani ja STVga lõpetavad hinnanguliselt järgmise aasta  sügisel oma võrgus analoogpildi edastamise ning kaabellevi operaatorite kliendid hakkavad nägema vaid digipilti.

Praeguseks on valminud ka seaduseelnõu, mis puudutab digipildile üleminekut kaabellevis ning see on saadetud arutamiseks valitsusse.

Eelnõu eesmärgiks on vähendada digitaalset lõhet teleringhäälingu edastamise osas ja luua selle tulemusel kõigile tarbijatele võrdne võimalus vaadata digitaalset telepilti.

Ühtlasi sätestatakse eelnõuga konkreetne tähtaeg kaabel-digitaaltelevisioonile üleminekuks – nimelt  lõpetatakse analoogpildi edastamine kaabellevioperaatorite poolt täpselt aasta peale uue seaduse vastuvõtmist. Praeguste hinnangute kohaselt võiks see toimuda järgmise aasta sügisel.

Endise digitelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli selgituste kohaselt puudutab kaabellevis digipildile üleminek ca 250 000 Eestimaa kodu, kes täna vaatavad kaabel-TV vahendusel analoogpilti.

Nimetatud majapidamistel tuleb seega veidi enam kui aasta jooksul muretseda endale kas digiboks või digiteler.

Piheli kinnitusel läheb digilevile üleminek kaabel-TV klientidele sujuvamalt kui möödunud aasta suvel aset leidnud digipööre (nn maapealne digilevi), kuna nüüd langeb põhiraskus ülemineku juures teenuse pakkujale.

Nii peab kaabel-TV teenuse pakkuja tagama vajalike seadmete tarnimise ja vajadusel seadmete ühendamise. Samuti tagab teenuse pakkuja kliendile  mõistliku hinnataseme – digipildile üleminekul ei muutu sama sisuline teenus tarbija jaoks kallimaks.

Digipildile üleminekul saavad tarbijad kasutada erinevaid võimalusi: kas osta või rentida endale teenuse pakkuja kaudu digiboks või soetada endale digiteler.

ASi STV juhatuse liige Erik Reinaru tõi näite, et kui klient sõlmib ettevõttega telepildi nägemiseks näiteks aastase lepingu, saab ta digiboksi enda kasutusse tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles