Mida tuleks kartulite säilitamisel arvestada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärt panipaik hoiab aiakraami värske.Pildil  talukelder.
Väärt panipaik hoiab aiakraami värske.Pildil talukelder. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tavaliselt soovitatakse kartulit korjata paar nädalat pärast pealsete kadumist, sest selle ajaga peaks kartul kasvatama hea ja tugeva koore. Samas on eksperimendid kartuli-kuivmädanikuga näidanud, et kindlat seost mugula koore kõvaduse, saagi korjamise aja ja mädaniku tekkimise vahel ei ole.

Fusarium ehk mädanik kartulites on üldine termin erinevate patogeenide kohta, mis põhjustavad kartulil bakterhaiguseid (nt kartuli ringmädanik ja hallitus kartulimugulates ladustamise ajal). Mugulad nakatuvad kartulimädanikku peamiselt pinnavigastuste kaudu, mis tekivad kartulite korjamisel ja transportimisel.

Otsustav mõju mugulate säilivusele on seega ka sellel, kui hästi on kartuleid kuivatatud ja kui hästi on pinnavigastused paranenud pärast korjamist ja enne kartulite hoiule ladustamist. Selle aja jooksul selgub, kas kartulid on saanud vigastada ja nakatunud mädaniku tekitajasse.

Näiteks selgus, et kartulitel, mis ei saanud õiget kuivatamist ning olid hoiule pandud madalama temperatuuri (+5 ° C) juures, toimus “mädaniku rünne” tugevamalt kui nende mugulate puhul, mis olid lattu paigutatud kõrgel temperatuuril (+15 ° C), kus kartuli vigastused olid võimelised ise paranema. Kartulite säilitamisel peab aga hoiuruum olema parajalt jahe. Tuleb arvestada ka sellega, et kui hoiuruum on niiske, levib kuivmädanikku tekitav seen kiiresti.  

Kiire ja tõhus kuivatus

Soovitav on äsjakorjatud kartulit kuivatada kiiresti ja tõhusalt, näiteks kui on hea ja kuiv ilm, siis võiks seda teha väljas, sest just see on parimaks looduslikuks meetodiks kuivmädaniku vältimiseks. Sobiv aeg selleks on alates augusti lõpust kuni septembri lõpuni, mil päike on veel tugevam.

Kuivatamiseks tuleks paigutada kartulid plastikkile või koormakatte peale laiali nii, et mugulate vahele jääks veidi ruumi. Seejärel on kasulik neid omakorda mõne tunni pärast pöörata, et nad kuivaksid igast küljest ühtlaselt. Esimestel nädalatel pärast korjamist tuleks kartulit hoida kõrgemal temperatuuril, et kõik mugulatel olevad haavad ja vigastused paraneksid nii hästi kui võimalik.

Allikas: aiandusportaalid, havenyt.dk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles