Sirje Niitra: pill pika ilu peale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra.
Sirje Niitra. Foto: Peeter Langovits

Nii tavatsevad vanavanaemad öelda, kui lapsed mänguhoos viga saavad. Nali naljaks, aga kui pärast uhket rahvapidu või massiüritust pead kõhuvalu ja kõige selle juurde kuuluvate ebamugavustega tõvevoodisse jääma, on kogu lust tagantjärelegi rikutud.

Siinkohal tasub meenutada neid kümneid, aga võib-olla isegi sadu lauljaid, kes selle aasta suvel Rakvere punklaulupeol raske kõhutõve said. Nüüd on kahtlus langenud Viljandi sellesuviste massiürituste peale, kust võis alguse saada sealkandis puhkenud A-hepatiidi ehk kollatõve puhang.

Suurtel üritustel on massid koos ja nende hulgas võib olla igasuguseid viirusekandjaid. Seda esiteks. Teiseks toimuvad need soojal ajal, kui toit kiire riknema. Ja kes see ikka jõuab nõude puhtust kontrollida, kui tuleb vaid kiiresti ette anda, et kõik söönud saaks?

Kui toiduhügieeni nõudeid ehk veel jälgitakse, siis kätepesuvõimalused on sellistel festivalidel-summeritel-messidel enamasti kesised või lausa olematud. Kõige hullem on aga lugu avalike tualettidega, kus enamasti käsi üldse pesta ei saa. Samade kätega võetakse aga toitu ja tervitatakse kohatud sõpru.

Äkki peaks niisugustele rahvakogunemistele kehtestama senisest karmimad nõuded? Igal juhul peaks WCdes vesi ja seep kohustuslik olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles