12 soovitust, kuidas tudengina rahaga edukalt toime tulla

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus pani kokku nimekirja soovitustest, mida tuleks tudengina majandamisel silmas pidada, et õppides edukalt ära elada.


1. Enne algavat kooliaastat arvesta koos perega kokku teises linnas elamisele ja õppimisele kuus kuluv summa. Lepi vanematega kokku, mis suurusjärgus nad Sind õpingute ajal toetada saavad ning planeeri sellest lähtuvalt oma igakuine eelarve.

2. Uuri ja kasuta võimalusel riiklikke toetusi, mida tudengitele pakutakse. Tutvu, mida pakub omavalitsus, kus elad - mõned Eesti omavalitsused toetavad tublimaid tudengeid stipendiumitega. Uuri ülikooli ja ka eraettevõtete poolt pakutavate erinevate stipendiumite võimalusi - ka need võivad õpingute ajal oluliseks toeks olla.

3. Kui sul on siiski vaja tööd otsida, et ots otsaga kokku tulla, püüa leida selline ametikoht, mis oleks seotud õpitava erialaga - nii paned tulevasele karjäärile alguse juba õpingute ajal. Ka osalise tööajaga töötamine või suvine töökoht annavad CV-le kaalu. Pannes oma tugevad küljed tööle, võid teenida vajalikku lisaraha, sillutades ühtlasi teed, et pärast kooli lõpetamist hõlpsasti töö leida.

4. Kui õpid tasulisel kohal, kasuta riigi poolt pakutavat maksusoodustust - arva koolituskulud maha enda või vanema tuludest. Koolituskulusid saab maksudeklaratsioonis deklareerida ainult õppimise eest tasunud isik, kuid kuni 26-aastase tudengi õppemaksu saab tasuda ja deklareerida ka teine isik. Peale 26-aastaseks saamist saab tasutud koolituskulusid tulust maha arvata ainult koolitatav ise. Tasub teada ka seda, et tagastamisele kuuluv tulumaks ei saa olla suurem, kui sama isiku poolt teenitud tulult tasutud tulumaks. See tähendab, et kui sa maksustatavat tulu ei saanud, siis tehtud kulutustelt tulumaksu tagasi ei saa.

5. Võta aega, et süveneda õppelaenu ja krediitkaardi lepingu tingimustesse. Arvuta, millised on teenustasud ja intressikulud, kasutades pankade kodulehtedel olevaid kalkulaatoreid. Alles siis otsusta, kas ja kui suures ulatuses Sulle pakutavaid tooteid tegelikult vaja läheb. Ära unusta, et võetud laenukohustus tuleb peale kooli lõppu (või poolelijäämist) koos intressidega pangale tagasi maksta ka siis, kui Sa kohe tööle ei asu.

6. Elamispinna otsimisel leia võimalusel kaaslased - üheskoos on soodsam elamise eest maksta, jagada majapidamiskulusid ja ka toidulauda katta. Teinekord võib mitmekesi üürikorteris elamine ja kulude jagamine olla soodsam kui üksinda ühiselamutoas elamine. Sobiva elamise valikul tasub hinnata tervikkulusid - tee kindlaks, kui palju peab maksma eluaseme, vee, elektri ja interneti eest. Elukoha valikul arvesta ka transpordile kuluva aja ja rahaga.

7. Jälgi, millised on tasumist ootavate arvete tähtajad. Telefoniarve tasumiseks on mugav sõlmida otsekorraldusleping, mis tagab arve õigeaegse tasumise. Ka pangakaardi või arvelduspaketi teenustasu maksmiseks peab kontol olema maksetähtpäeval vajalik summa. Korrektne ja probleemideta makseajalugu tagab tulevikus pangaga suheldes paremad tingimused, näiteks soodsama intressi kodu soetamisel laenuga.

8. Planeeri eelarvesse nädala- ja päevalimiidid, et raha vajalike kulutuste jaoks jaguks ka kuu viimasel päeval. Kui kulud kasvavad üle pea, siis võta kontrolli saamiseks kord nädalas pangaautomaadist kindel summa - füüsiline raha aitab paremini mõista, kui palju kulutad. Tunne oma majanduslikke võimalusi ning tea, kui palju on su eelarves raha meelelahutuse ja tudengiürituste jaoks.

9. Eelista ise valmistatud tervislikku toitu kallitele söögikohtadele. Kodus kokkamine, eriti kui rooga on valmistatud paariks päevaks, on märkimisväärselt soodsam. Raha kokkuhoiuks on hea lõunasöök ise karbiga kaasa võtta.

10. Koosta nädala menüü ja osta vajaminev toidukraam suuremast toidukauplusest või turult. Kodupood olgu suure ja hea kaubavalikuga ning võimalikult lähedal koduteele – nii väldid liigset sõidu- ja ajakulu. Suuremaid oste võiks teha kord nädalas, nii tuleb nädala sees täiendada vaid saia-leiva- ja piimavarusid. Tühja kõhuga poe külastamine nõuab tõelist meelekindlust, seepärast vali poe külastamiseks aeg, kui kõht on täis ja tuju hea.

11. Hoia silm peal ka väikestel kulutustel. Igapäevaselt ostetud 2-eurone tass kohvi või pakk sigarette läheb aastas maksma üle 700 euro. Meelelahutuse, sportimise ja telefonikulude vähendamiseks otsi soodsamaid alternatiive või päris tasuta võimalusi, mida pakutakse noortele ja tudengitele. Loe siiski hoolikalt kampaaniapakkumiste siduvaid tingimusi ja tähtaegu, mis võivad kampaania lõppedes tähendada reklaamitust suuremaid kulusid.

12. Turvalisus ja hoolikus on rahaasjades alati oluline. Seega tasub kõik lepingud kindlas kohas hoida. Krediitkaardiga nii piiri taga kui internetis makstes eelista tuntud kaupmehi, kelle usaldusväärsuses võid kindel olla. Vaata regulaarselt oma pangakonto väljavõtet ja sea sisse hea harjumus teha eelarvet ja planeerida kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles