USA teletohter muretseb õunamahla arseenisisalduse pärast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teletohter dr. Oz ja toidu-ravimiamet vaidlevad selle üle, kas õunamahlade arseenisisaldus võib tervisele ohtlik olla või mitte.
USA teletohter dr. Oz ja toidu-ravimiamet vaidlevad selle üle, kas õunamahlade arseenisisaldus võib tervisele ohtlik olla või mitte. Foto: SCANPIX

USA teletohter doktor Oz, kelle saateid on võimalik jälgida ka Eesti televaatajatel, sattus sel nädalal Ühendriikides skandaali keskmesse, sest väljendas eetris muret õunamahlade arseenisisalduse üle.

Ozi meeskond lasi laboris analüüsida proove 36-st USAs müüdavast õunamahlast ning tuvastas, et ligikaudu 30 protsenti analüüsitud mahladest sisaldab arseeni rohkem kui on lubatud joogivees. Taoliste mahlade pikaajaline tarvitamine võib teletohtri sõnul mõjutada inimeste tervist.

Arseenikahtlused paiskas Oz eetrisse kolmapäeval ning tänaseks on sellele reageerinud nii mahlatootjad kui ka USA toidu- ja ravimiamet. Kriitika järgi ei teinud Oz oma katsetes vahet orgaanilisel ja mitteorgaanilisel arseenil, samuti oli proovide hulk üldistuste tegemiseks liialt väike.

Oz on ennast juba kaitsnud ning märkinud, et ka joogivee analüüsimisel võetakse arvesse arseeni koguhulk ning et tegelikult on analüüsitud veel 30 mahla, mille puhul olid tulemused esimeste analüüsidega sarnased.

Samuti tõi teletohter välja, et kohalikest õuntest valmistatud mahlade puhul probleemi pole, mureallikaks on importõunad ja nendest pressitud mahlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles