Pesumasina ökoprogramm peseb riideid märgitust külmema veega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud pesumasinad on varustatud nn ökoprogrammidega, mis kulutavad vähem energiat kui teised pesuprogrammid. Rootsi tarbijaajakirja Råd&Rön andmetel saavutatakse energiasääst jahedama vee abil ehk efektiivsuse arvelt.

60-kraadise ökoprogrammi kasutamisel võib veetemperatuur pesu ajal langeda koguni 40 kraadi kanti. Temperatuur langeb pesu ajal ka tavalisi programme kasutades, kuid püsib siiski oluliselt lähemal 60-le kraadile.

Boschi esindaja Anna Johansson selgitas ajakirjale, et ökoprogrammi puhul soojendatakse vesi küll 60 kraadini, kuid seda ei hoita energiasäästu saavutamise eesmärgil antud temperatuuril kuigi kaua. Nii juhtubki, et riieteni jõudes temperatuur langeb.

Varem tehtud uuringutest on selgunud, et bakterite hävitamiseks peaks rõivaid pesema vähemalt 60-kraadises vees ning ka Johanssoni sõnul peaks bakteritest lahtisaamiseks kasutama muid pesuprogramme kui ökopesu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles