Sügisene vapustav aiakaunistaja

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Sügisgeorgiin ehk -daalia (ka jorjen) saavutab oma hiilguse just nüüd suve lõpus ja sügisel. Neid väga erineva värvi ja ka välimusega lilli võib kasvatada pea kõikjal ning tänuväärsemat aiakaunistajat annab sügisel otsida.

Daalia on pärit Mehhikost ja toodi Euroopasse 1789. aastal. Nime sai see kaunis lill endale nime Rootsi botaaniku A. Dahli järgi.

Daaliaid võib jagada erinevat moodi. Need on tegelikult püsililled, kuid Põhja-Euroopas külmuvad nende mugulad talvel, mistõttu tuleb sügisel need üles võtta ja istutada järgmisel kevadel uuesti maha. Samuti võib kasvatada ka üheaastaseid daaliad ehk siis suvedaaliad.

Daaliaid rühmitatakse ka vastavalt välimusele, sest neid leidub paljudes eri spektrites ja erineva kasvu ja kõrgusega. Sügisdaaliate kõrgus on vahemikus 90 ja 150 cm, samal ajal kui suvedaaliad on tavaliselt vaid 30 kuni 55 cm kõrgused. Sügisdaaliate õienuppude suurus võib varieeruda vahemikus 8 ja 25 cm (ristlõikes).

Värvispekter on daaliate puhul samuti väga suur, alates valgest ja pehmetest värvidest nagu roosa, helekollane, lilla kuni tugeva kollase, oranži, punase, lilla ja tumepruunini välja. Lisaks ei ole need vaid ühte värvi, vaid leidub ka mitmevärvilisi sorte.

Daaliad on päikeselembelised lilled ja armastavad head viljakat pinnast. Samas ei tohiks väetisega liialdada, kuna see annab daaliatele küll palju ja suuri lehti, kuid õied jäävad väikeseks.

Daalia taimed taluvad küll sügisel mõningaid külmakraade, kuid nende mugulad peab siiski üles kaevama. Varred lõigatakse maha 12-15 cm kõrgusel juurest. Juured tuleb raputada mullast puhtaks, seejärel kuivatada ja paigutada need kohta, mis ei ole liiga niiske, kuid mitte ka liiga kuiv, kuna siis mugulad kuivavad.

Nende säilitamiseks oleks paras paik keldris ja temperatuuril umbes 4-5 kraadi, seda siis talvisel ajal. Sobivaks hoiustamise paigaks on kastid, kus neile võib alla panna veidi turvast, laaste või liiva. Samas see pole ilmtingimata vajalik ning seega võib panna neid ka lihtsalt lahtistesse kastidesse.

Allikas: havenyt.dk; ba.no

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles