Hoidis: gruusiapärane alõtšakaste tkemali

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ploomid.
Ploomid. Foto: SCANPIX

Narva hoidistefestivalil «Suvi purki» esitles Svetlana Zaitseva gruusiapärase alõtšakastme tkemali retsepti. Vaata, kuidas seda tehakse!


Tkemali

10 kilo alõtšat
150 grammi soola
2-4 supilusikat suhkrut
4-5 punast paprikat
500 grammi küüslauku
4-5 supilusikat hmeli-sunelit (Kaukaasia kuiva maitseainesegu)

Ämbritäis alõtša vilju panna emailimata pannile, et vältida põhjakõrbemist. Lisada 2-3 klaasi vett ning hautada nõrgal tulel kuni kivid hakkavad viljalihast eralduma. Seejärel jahutada ning eemaldada hoolikalt kivid. Kui kivid on eemaldatud, tuleb segu uuesti nõrgale tulele panna ning pidevalt segada. Lisada 100-150 grammi soola ja 2-4 klaasi suhkrut sõltuvalt sellest, kas viljad on magusamad või hapumad. Lasta keema ning lisada 4-5 pikka tšillipipart ja 500 grammi küüslauku. Viie minuti möödudes lisada pakk hmeli-suneli maitseainesegu. Taas segada ja lasta aeglaselt keeda viis minutit. Segu valmides valada see purki.

Serveerida liha kõrvale. Eriti hästi sobib tkemali kanaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles