Sampo ja Nordea panevad kõigile välistele rahaautomaatidele kopeerimiskaitse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo ja Nordea sularahaautomaat.
Sampo ja Nordea sularahaautomaat. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Nordea ja Sampo pank teatasid, et paigaldavad kõigile välistele sularahaautomaatidele kaardiandmete kopeerimist välistavad anti-skimmer seadmed.

Eestis on viimastel nädalatel taas sagenenud katsetused kopeerida klientide kaardiandmeid sularahaautomaatidest. Antud probleemiga on kokku puutunud ka Nordea ja Sampo pankade ühine sularahaautomaatide võrk, kus kaardiandmeid on üritatud kopeerida Pärnu Maxima ja Tallinnas Mustakivi keskuse juures asuvatest sularahaautomaatidest.

Nordea ja Sampo pangad avastasid võimaliku kaardiandmete kopeerimise regulaarse monitooringu käigus. Võimalikud kaardikopeerimised võisid aset leida mõlema panga puhul paarisaja kaardi ulatuses.

Sampo Panga kaardivaldkonna juhi Ainar Nurga sõnul informeerisid pangad koheselt kõiki kliente, kelle kaardiandmed võisid olla ohustatud. Klientidele, kelle kaardi kuritarvitamine on leidnud kinnitust, on hüvitatud võimalikud kahjud. Samuti kompenseeritakse pankade poolt klientidele võimalikud kulud, mis on tingitud uute pangakaartide avamisega.

«Kuigi enne viimaseid rünnakuid ei ole Sampo ja Nordea ühisest sularahaautomaatide võrgust üritatud kaardiandmeid kopeerida, oleme otsustanud varustada kõik oma välised sularahaautomaadid kaardiandmete kopeerimist takistavate seadmetega,» ütles Nurk. «Võimalike kaardiandmete kopeerimisest tulenevad kahjud hüvitab küll pank klientidele, kuid seadmetega soovime välistada võimalikud sarnased olukorrad tulevikus.»

Nordea Panga Baltikumi kaarditoodete juhi Margus Auna sõnul on juba varasemalt enamusele Nordea ja Sampo panga ühises sularahaautomaatide võrgus olevatele automaatidele anti-skimming seadmed paigaldatud, kuid nüüdsest tagatakse, et kogu automaadivõrk oleks kaitseseadmetega kaetud.

«Senine kogemus näitab, et 2008. aastast paljudele sularahaautomaatidele paigaldatud anti-skimmingu seadmed on oma töö edukalt teinud ning nendes automaatides ei ole esinenud kaardiandmete kopeerimist. Seega näeme vajalikuna paigaldada kõikidele välistele sularahaautomaatidele antud seadmed ja pankade turvalisust veelgi tõsta,» märkis Aun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles