Politsei hoiatab pangakaardi andmete kopeerijate eest

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajavahemikul 5.-7. septembrini on Rakveres Tallinna tänaval Swedbanki sularahaautomaadis kopeeritud pangakaartide andmeid.
Ajavahemikul 5.-7. septembrini on Rakveres Tallinna tänaval Swedbanki sularahaautomaadis kopeeritud pangakaartide andmeid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Politsei on viimastel kuudel saanud mitmeid teateid juhtumitest, kus inimese pangakaardi andmed on pangaautomaadi kasutamisel vastava seadme abil kopeeritud ning hiljem on inimese teadmata kontolt raha välja võetud.

Sel ja eelmisel kuul on politsei vastavasisulisi teateid saanud nii Tallinnast, Pärnust, Rakverest kui Narvast ning probleem hõlmab kõiki suuremaid panku, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja. Sarnaste juhtumite arv aastas jääb hinnanguliselt alla kümne.

Kaardikopeerijatega on hiljuti kokku puutunud näiteks Nordea ja Sampo pankade kliendid. Nimetatud pankade ühises sularahaautomaatide võrgus on kaardiandmeid üritatud kopeerida Pärnu Maxima ja Tallinnas Mustakivi keskuse juures asuvatest sularahaautomaatidest. Eile teatasid nimetatud pangad, et paigaldavad kõigile välistele sularahaautomaatidele kaardiandmete kopeerimist välistavad anti-skimmer seadmed.

Septembri alguses varastasid kurjategijad aga Rakveres Tallinna tänaval Swedbanki sularahaautomaadist klientide pangakaardi andmeid.

Politseimajor Edvard Remsel kriminaalpolitseiosakonnast ütles, et kahtlust peaks pangaautomaadi juures äratama kõik selline, mis pole tavapärane.

Niinimetatud skimmer on seade, mille kurjategija paigaldab pangaautomaadi kaardiava külge ning see kopeerib kaardi magnetribalt andmed, selgitas Remsel. PIN-koodi teadasaamiseks paigaldatakse tavaliselt automaadi juurde väike kaamera, harvem kasutatakse libaklaviatuuri, lisas ta.

Remsel ütles, et kui inimesed märkavad pangaautomaadi juures midagi kahtlast või kui kontolt on nende teadmata raha võetud, siis sellisel juhul tuleb kohe teavitada enda panka või politseid.

Politsei soovitused, mida tasuks silmas pidada:

• märgates pangaautomaadi küljes midagi tavapäratut, peaks sellest kindlasti kohe teatama pangale ning ebameeldivuste vältimiseks sellest automaadist raha mitte võtma.

• esimeseks signaaliks selle kohta, et midagi võib olla valesti, on tõrked kaardi automaati sisestamisel.

• klientidel tuleks automaate kasutades jälgida, et kaart ei jääks väljastamisel ebaloomulikult sügavale kaardiavasse.

• kui märkate, et teie kontolt on teie teadmata siiski raha võetud, tuleb pangale anda võimalikult täpne info ning mida kiiremini panka juhtunust teavitada, seda suurem on ka tõenäosus raha tagasi saada. Pank võtab vajadusel ühendust ka politseiga, kes võib juhtunu täpsete asjaolude väljaselgitamiseks alustada menetlust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles