Lugeja küsib: miks on kodus puskari ajamine keelatud? (13)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus hansa ajamine võib minna kalliks maksma.
Kodus hansa ajamine võib minna kalliks maksma. Foto: Jacek Tarczyński / PantherMedia / Jacek Tarczyński

«Miks on kodus hansa (puskari) ajamine keelatud?» küsis lugeja.

Vastab maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna põllumajandus- ja toidusektori arengu büroo juhataja Janeli Tikk:

«Vastavalt alkoholiseaduse § 7 lõikele 1 on keelatud käidelda puskarit. Alkoholi käitlemine tähendab alkoholi valmistamist, töötlemist, villimist, pakendamist, müügiks pakkumist, müüki, hoiustamist, ladustamist ehk igasugust alkoholiga toimetamist. Alkoholiseaduse mõistes on puskar defineeritud kui kodusel viisil pärmilisel alkoholkäärimisel tekkiva liitse vedeliku destilleerimisel saadav kange alkohoolne jook, mis sisaldab puskariõlisid. Seega puskariks loetakse kodus valmistatud kanget alkoholi. Kange alkoholi valmistamiseks peab ettevõtja omama hügieeni ja majandustegevuse seisukohalt tegevusluba ning aktsiisiladu. Kange alkoholi turustamiseks peab toode olema maksumärgistatud (üle 22% vol) ja olema kantud alkoholiregistrisse.

Põhjus, miks on lubatud valmistada kodusel teel õlut ja veini, kuid mitte kangeid alkohoolseid jooke, tuleneb sellest, kuidas alkohoolseid jooke toodetakse. Kääritatud joogid valmistatakse üldiselt loodusliku protsessi teel ehk need kääritatakse pärmi abil. Suurema alkoholisisaldusega ehk suurema kontsentratsiooni saamiseks kääritatud jook destilleeritakse, mis tähendab, et eemaldatakse aurutamise teel osa vedelikust. Alkohoolsete jookide valmistamisel (eelkõige alkohoolsete jookide destilleerimisel) on seejuures oluline teada tooraine koostist ning jälgida ja kontrollida tootmisprotsessi. Kodustes tingimustes pööratakse vähem tähelepanu tooraine koostisele ning tootmisprotsess on rohkem juhuslik.

Kui kodustel tingimustel valmistatud kääritatud jooki, mille koostisest puudub igasugune aimdus, hakatakse destilleerima ega järgita täpseid juhiseid või kasutatakse käepäraseid ebatäpseid seadmeid, on ka lõpptulemus juhuslik. Saadud destillaat võib olla nii kõrge metanooli sisaldusega vedelik kui ka kõrge etanooli sisaldusega vedelik või nende ühendite segu (või teiste orgaaniliste ühendite segu). Kuna kodustes tingimustes on keeruline tagada destilleeritud jookide puhtus (valmistamise protsessi on keeruline kontrollida) ning juhuseid kodus valmistatud destillaadi mürgituste kohta on Eestis aegade jooksul olnud mitu, on kodustes tingimustes kange alkohoolse joogi destilleerimine keelatud.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles