Kaupluse turvamees ei lubanud lapsel emale helistada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus.
Maxima kauplus. Foto: Laura Oks

Turvamees ei lubanud koolipoisil, keda alusetult kahtlustas varguses, oma emale helistada. Vanem sai vahejuhtumist teada tänu sellele, et kaaslast ootama jäänud sõbrad teavitasid juhtunust oma vanemaid.

Täna keskpäeval Õismäe Maximas toimunud inetu vahejuhtum sai alguse sellest, et poodi juua ostma läinud üheksa-aastane poiss pani riiulite vahel korra oma koti maha, et rahakotti võtta. Pärast maksmist aga ei võtnud ta tšekki kaasa, vaid jättis selle kassasse. Poest lahkuva lapse pidas turvamees kinni ja viis turvaruumi.

«Sain sellest teada tänu sellele, et tal olid sõbrad kaasas. Nad ootasid kaua poeukse taga ja helistasid lõpuks oma emale, et mida teha, Mikku peab nii kaua ootama. Sõbra ema helistas mulle,» rääkis 31-aastane Egle (naise nimi on toimetusel teada).

Naise sõnul helistas ta oma lapsele, kes nuttes kurtis, et turvamees väidab, et ta varastas, kuigi ta seda ei teinud. «Kui küsisin pärast, miks sa ise mulle ei helistanud, siis ütles poiss, et turvamees oli öelnud, et ta ei tohi helistada, muidu võtab telefoni ära,» rääkis ema. Naise sõnul palus ta Maxima turvamehel Ahti Varresel näidata kassa turvasalvestust, kuid sellest keelduti, kuna seda ei tohtivat näidata. «Ma pakkusin, et keeran selja, vaadake ise, siis öeldi, et mind see ei huvita. Asitõend on siin laua peal,» rääkis naine. «Ta ütles mulle, kõik te nõuate siin oma õigust taga, ma näen iga päev teiesuguseid emasid. Pärast tuleb välja, et teie lapsed on vargad. Selle asemel, et siin õigust nõuda, võiksite oma jõmpsikaid kasvatada,» meenutas naine emotsionaalseks läinud vestlust turvamehega.

Ema sõnul päästis poja alusetust süüdistusest kassapidaja, kes lapse ära tundis, kuid turvamees sellega ei leppinud ning nõudis tšekki. Seepeale olevat kassapidaja ise pakkunud, et ilmselt on puudu olev tšekk kassa juures olevas prügiämbris. Tšekk leitigi sealt üles.
Miku ema kinnitusel turvamees nende ees ei vabandanud, olevat vaid öelnud, et nad võivad minna.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid uuris Postimehe palvel vahejuhtumit ning tunnistas, et nende poes töötanud Skarabeuse turvamees eksis mitme reegli vastu. «Põhiline on see, et alaealiste puhul turvamees ise helistab emale. Aga antud juhul turvamees seda millegipärast ei teinud ja nii tuligi see emotsionaalne situatsioon, kus väga suured süüdistused mõlemalt poolt käiku lasti,» ütles Erilaid. Ta kinnitas, et kassa turvalinte saab rahulikult vaadata, eriti kui kedagi süüdistatakse. Poeketi pressiesindaja kinnitusel vabandas ta kliendi ees.

«Seda ma sealt (turvamehe – toim) seletuskirjast küll välja ei lugenud, et ei lubatud kellelegi helistada. Kindlasti ei ole nii, et ei lubata helistada või ei lubata teha midagi, mida inimesel on õigus teha. Seda ma kindlasti ei usu,» ütles turvafirma Skarabeus Tallinna osakonna juht Tiit Kübarsepp, kes enda sõnul on lugenud nii turvamehe seletuskirja kui ka vaadanud poe videosalvestust. Kübarsepa sõnul olevat laps turvamehe hinnangul riiulite vahel kummaliselt käitunud, pärast märgati ta käes pudelit, mille kassast läbi minekut ei pandud tähele. Kui lapsel paluti tšekki näidata, siis seda tal ei olnud. Seejärel olevat turvamees ülemuse teada lapse ees vabandanud. «Siis tuli sinna ema, kes olevat väljendeid valimata karjunud turvatöötaja peale,» rääkis Kübarsepp. Naise sõnu, et turvamees soovitas tal kodus jõmpsikaid kasvatada, mees ei uskunud. «Ma võin selle koha peal käe südamele panna, kodanik Varres on ülirahulik inimene. Ta on tõsine maapoiss, ta ei ole minu silme all närvi läinud ja ma ei kujuta ette, et ta võiks närvi minna,» kinnitas Kübarsepp. Turvamees olevat talle ka kinnitanud, et kuulas naisterahva vastuvaidlemata ära ning vabandas veel kord.

Rääkides turvalintide salvestuste vaatamisest, ütles Kübarsepp, et seda nemad näidata ei tohi. «Salvestisi näitab ainult tellija ehk Maxima,» kinnitas ta. Salvestisi näha soovides oleks tulnud turvafirma esindaja sõnul pöörduda poe juhataja või vahetusevanema poole.

«Aga ka nemad poleks saanud neid välja võtta, sest need asjad on koodidega kaitstud ja selleks oleks vaja olnud IT-mees kutsuda,» selgitas Kübarsepp.

Postimees võttis pärast turvafirma esindajaga rääkimist taas ühendust poisi emaga. Naise sõnul muutus ta poes emotsionaalseks, kuid kinnitas, et ei tema ega poja ees turvamees ei vabandanud. «Maxima esindaja pakkus mulle kompensatsiooni, aga ma ei võtnud seda vastu, sest asi on põhimõttes,» sõnas Egle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles